USKORO: Do lične i pasoša bez krštenice

Građanima neće biti potrebna ni potvrda o državljanstvu. Umesto njih sva neophodna dokumenta pribavljaće organi uprave

  • 5

Građani Srbije više neće morati organima državne uprave da prilažu krštenicu, potvrdu o državljanstvu i druga dokumenta ukoliko žele da izvade ličnu kartu ili pasoš, rečeno je tokom javne rasprave o Nacrtu zakona o opštem upravnom postupku.

Kako je objašnjeno, građani više neće biti "poštari" između državnih organa, već će sva neophodna dokumenta pribavljati organi uprave.

Kako je objasnio Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković, koji je otvorio javnu raspravu, unapređenje rada uprave ogleda se u povećanju njene delotvornosti, efikasnosti i odgovornosti i usvajanje tog zakona predstavlja deo procesa reforme javne uprave.

- Propisana je obaveza organa uprave da sami pribave podatke koji se vode u službenim evidencijama i javne isprave koje se na osnovu njih izdaju. Time oslobađamo građane i privredu nepotrebnog administrativnog tereta i omogućavamo upravi da građanima pruži više za njihov novac - rekao je Selaković.

Prema njegovim rečima, cilj pripreme i usvajanja novog Zakona o opštem upravnom postupku jeste unapređenje rada uprave, bolja zaštita prava i interesa građana i javnog interesa i "zaokruživanje pripadnosti Srbije evropskom upravnom prostoru".

Ministar pravde je dodao da Nacrt zakona predviđa da će građani moći da traže pravnu zaštitu ukoliko oni koji pružaju javne usluge to ne čine na uredan i kvalitetan način.

Učesnicima okruglog stola obratio se i zamenik šefa Delegacije EU Adriano Martins koji je proučio da je Zakon o opštem upravnom postupku od ključne važnosti za stvaranje moderne javne uprave koju treba da krase odgovornost, transparentnost, zakonitost...

- Ovaj zakon je važan i za ulazak u Evropsku uniju jer je ključan za funkcionisanje državne uprave, a povezan je i sa implementacijom više direktiva, poput one o elektronskom potpisu - rekao je Martins.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mici

    3. jun 2013 | 13:30

    Eureka, nešto normalno da se desi kod nas !

  • Mirna Antelj

    3. jun 2013 | 13:40

    nesto dobro od drzave i trebalo bi deca do 3 godine da se upisu u mamin pasos jer u tom periodu nece nigde putovati bez mame ...........u svakom slucaju podrzavam zakon

  • dani

    3. jun 2013 | 14:00

    kojke su ovo fore ko vi nesto cinite gradjanima ma to su budalastine nego ste bili a I sad ste toliko zaostali da vam je naredjeno ako hocete u eu da morate ovako da radite I sad ko vi izmislili vrucu vodu turci su za vas zakon vi ste jos na nivou osmanlijskog carstva I samo kradete jer sto vise narod unazadjujete lakse sa njim manipulisati eto ko vi pametni za ovaj zakon ja znam 25 godina

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA