Republika Srpska sudi Dudakoviću zbog zločina nad Srbima? (VIDEO)

Zbog ignorisanja zločina nad Srbima od tzv. Armije BiH Atifa Dudakovića Republika Srpska razmišlja o prebacivanju celog tog slučaja na Banjaluku i o podizanju nove optužnice

  • 13

Iako su nadležni u Tužilaštvu BiH obećali da će do 1. juna objaviti tužilačku odluku u slučaju protiv nekadašnjeg komandanta 5. korpusa takozvane Armije BiH Atifa Dudakovića, to se nije dogodilo.

Novo ignorisanje zločina nad Srbima najviše pravosudne institucije u zemlji izazvalo je ogorčenje u Republici Srpskoj. Razmišljanja u Banjaluci trenutno teku u dva pravca. Jedan je potencijalni novi pritisak na Tužilaštvo BiH koji najavljuju nevladine organizacije, a drugi se tiče prebacivanja celog slučaja na tužilaštva u Republici Srpskoj, o čemu govore i političari i pravnici.

Predsednik Srpske Milorad Dodik rekao je da ratni zločini, kao ni zločini protiv čovečnosti ne zastarevaju. Zbog toga, tvrdi on, sada je na tužilaštvima u Srpskoj da ponovo pokrenu pitanje Dudakovićeve odgovornosti.

- Neko je hteo da namerno dovede do ovoga, a to su očigledno Sud i Tužilaštvo BiH, o čemu uporno govorimo - rekao je Dodik i dodao da je krajnje vreme za obračun sa pravosudnim institucijama na nivou BiH koje su potrošile stotinu miliona maraka, a ništa nisu uradile.

Pravni ekspert Krstan Simić tvrdi da pravosudne institucije u RS imaju pravo da pokrenu istragu i podignu optužnicu protiv Dudakovića, ukoliko Tužilaštvo BiH odustane od ovog predmeta.

- Tužilaštvo BiH koje ima primat u predmetima ratnih zločina zbog nametnutih zakona, mora konačno da donese odluku u slučaju protiv Dudakovića, koji ne sme niti može da zastari. On se mora okončati radi interesa pravde, pravosudnog sistema zemlje i utvrđivanja istine o zločinima nad srpskim žrtvama - rekao je Simić.

(Telegraf.rs / Izvor: Vesti online)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Patriota

    5. jun 2013 | 20:26

    Pasa poturice napases mi se jaja...

  • deki smederevo

    5. jun 2013 | 20:15

    kazna mora da bude vrlo ostra i visoka .Da se zapamti .

  • Mirsad

    5. jun 2013 | 20:57

    Nema zasta da se sudi covek se branijo uu svojoj zemlji staje radio arkan u tudzoj zemlji I beli orlovi itd covek je pravi heroj

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA