Erdogan izdao poslednje upozorenje, narod se okuplja na Trgu Taksim!

Erdogan je napao i Evropski parlament zbog nacrta rezolucije o Turskoj i zapitao: "Šta mislite ko ste vi da donosite takve odluke?"

  • 13

U centru Istanbula, 14. dana od početka antivladinih protesta, trenutno je mirno, nakon što je premijer Turske Redžep Tajip Erdogan izdao "poslednje upozorenje" da se raščisti park Gezi, nedaleko od Trga Taksim, gde se demonstranti i dalje nalaze.

Kako javlja agencija Frans pres, u popodnevnim satima na trgu je prisutno znatno manje policajaca nego prethodnih dana, a saobraćaj se obavlja nesmetano i nema nagoveštaja novih protesta, iako se demonstranti i danas okupljaju.

U sukobima u Turskoj od početka protesta povređeno je skoro 5.000 ljudi, a broj nastradalih danas se povećao na pet, pošto je preminuo demonstrant povređen 1. juna u sukobu sa policijom.

Erdogan je ranije danas izdao "poslednje upozorenje" i zapretio da će policija u naredna 24 sata ukloniti demonstrante iz parka Gezi, dan pošto je njegova vlada ponudila da se održi referendum o planovima za uređenja Istanbula zbog kojih su protesti i počeli krajem maja.

Demonstranti, sumnjičavi u mogućnost sprovođenja fer referenduma, i danas se okupljaju u parku Gezi, epicentru antivladinih protesta.

- Ovo je moje poslednje upozorenje: majke i očevi, vratite vašu decu (kućama) - rekao je Erdogan u televizijskom obraćanju, ističući da "park Gezi ne pripada onima koji su ga okupirali. On pripada svima".

Erdogan je napao i Evropski parlament zbog nacrta rezolucije u kojoj je izneta zabrinutost zbog "nesrazmerne i preterane upotrebe sile turske policije" i osuda reakcija turske vlade i premijera.

Erdogan je rekao da neće priznati odluku "parlamenta EU" o Turskoj i zapitao: "Šta mislite ko ste vi da donosite takve odluke?".

Učesnici protesta su se u početku protivili preuređenju centralnog trga u Istanbulu, međutim, kasnije su demonstracije prerasle u antivladine proteste.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA