Za radnike Kolubare obavezan narko-test!

U Rudarskom basenu objašnjavaju da su narko-testiranje za one koji konkurišu za posao, ali i zaposlene, uveli još 2007. godine. Testovima su podvrgnuti svi koji konkurišu za radna mesta s posebnim rizicima

  • 6

Radnici koji konkurišu za posao u Rudarskom basenu "Kolubara" osim neophodnih kvalifikacija moraju uz zdravstveno uverenje da prilože i dokaz o negativnom rezultatu testiranja na narkotike.

Prema saznanjima "Informera", testiranje na drogu povremeno se sprovodi i među zaposlenima. Ovakva pravila primenjuju se u nekoliko firmi pod okrliljem Rudarskog basena – u "Kolubara-usluge", "Kolubara-prerada" i "Kolubara-metal".

- Do sad sam konkurisao za posao na više mesta, pa i u drugim javnim preduzećima i ustanovama, ali mi niko nije tražio potvrdu da se ne drogiram. Bio sam u šoku kad mi je u pravnoj službi "Kolubare" rečeno da moram da donesem taj papir – kaže Lazarevčanin koji je bio jedan od kandidata za upražnjeno radno mesto.

On dodaje da su mu u Kolubari objasnili da njegova prijava za posao neće važiti bez ove lekarske potvrde.

U Rudarskom basenu objašnjavaju da su narko-testiranje za one koji konkurišu za posao, ali i zaposlene, uveli još 2007. godine.

- Testovima su podvrgnuti svi koji konkurišu za radna mesta s posebnim rizicima – navode u ovom preduzeću i naglašavaju da je to omogućeno na osnovu kolektivnog ugovora i pojedinačnih ugovora o radu.

Sve troškove testiranja radnika na narkotike snosi ovo preduzeće.

- Ukoliko zaposleni odbiju da se testiraju na narkotike, mogu da dobiju otkaz – kažu u kompaniji i dodaju da zaposlene povremeno šalju i na alko-test.

(Telegraf.rs / Izvor: Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA