MINISTARSTVO PROSVETE: Ocene zaštitnika građana su proizvoljne i netačne

U saopštenju se tvrdi da Janković do danas nije tražio zvaničan izveštaj o dešavanjima oko male mature ni od Ministarstva prosvete ni od Republičke komisije za sprovođenje završnog ispita, a prema informacijama Ministarstva, ni od MUP-a i Ministarstva pravde

  • 2

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja saopštilo je da se u saopštenju Zaštitnika građana Saše Jankovića o maloj maturi nalaze proizvoljne, neutemeljene i netačne ocene.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva prosvete, svojim ocenama, Zaštitnik građana je pokazao da mu nije strano da zadire u nadležnosti drugih organa i da daje ocene pre nego što su procesne radnje završene, što je nedopustivo.

U saopštenju se tvrdi da Janković do danas nije tražio zvaničan izveštaj o dešavanjima oko male mature ni od Ministarstva prosvete ni od Republičke komisije za sprovođenje završnog ispita, a prema informacijama Ministarstva, ni od MUP-a i Ministarstva pravde.

- To otvara pitanje validnosti informacija do kojih je Zaštitinik građana došao i izvedenih tvrdnji - navodi se u saopštenju.

U dokumentu se ističe i da je netačno da Ministarstvo nije blagovremeno reagovalo, već je, kako se navodi, reagovalo istog trenutka sa dobijanjem saznanja odnosno dokaza i uputilo ih nadležnim državnim organima na postupanje.

- Ministarstvo prosvete niti formira, niti štampa, niti distribuira testove, a štamparija koja je na tenderu dobila posao štampanja testova, u kojoj je došlo do provale, ugovorom se obavezala da će štampanje testova sprovesti u tajnosti i nepovredivosti - dodaje se u saopštenju.

Kako tvrde u Ministarstvu, ako Zaštitnik navodi da nešto nije urađeno po slovu zakona, mora da navede koji su članovi zakona prekršeni.

- Da li je stav Zaštitnika da je trebalo da ćutimo ili da odmah poništimo test na osnovu nematerijalnih dokaza? Komentarisati slučaj u javnosti bez bilo kakvih zvaničnih informacija je nedopustivo, a Zaštitinik građana to upravo čini - smatraju u Ministarstvu.

U saopštenju se navodi i da je "frapantno da Zaštitnik građana minimizira krađu testova":

- Oni koji su osmislili, planirali, organizovali i izveli krađu znali su šta kradu i zašto kradu. Njihov cilj nije bio uspeh učenika, nego materijalna i druga korist, a cilj Ministarstva je bio da se matura sprovede po propisu. Krađa je napravila problem, a mi smo ga rešili na najbolji način.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Spiridon

    29. jun 2013 | 21:46

    Ministarstvo bolje da odgovori na pitanja: kako moze nesto da se zove Zavrsni ispit a da se ne ocenjuje? Ili kako su tako slabi rezultati ispita? Bolje dajte analizu kakav su uspeh "vukovci" postigli, sve je ovo zbog laznih vukovaca.

  • Srdjan

    29. jun 2013 | 23:02

    Ministarstvo je dobilo na vreme primedbe gradjana sa materjalnim dokazima da su testovi ( oba) procurili ,ali su iz Ministarstva odgovorili da kao materjalan dokaz NIJE dovoljan rezultat testa,već da im je potreban čitav test (iako dete koje želi da prepisuje nema potrebe za celim testom već samo za rezultatima istog...više nego logično!). A inače i mene interesuje kako Ministarstvo objašnjava iz godine u godinu sve veći pad uspeha na završnom ispitu?Da li su nam deca sve gluplja,prosvetni radnici sve manje sposobni da deci prenesu znanje ili je plan i program POGREŠAN pa samim tim težak za usvajanje od strane dece ( što je po meni jedini odgovor)?Nadam se da će se rasulo u prosveti rešiti u rekordnom roku jer od dece ,njihovog znanja i sposobnosti ćemo uskoro svi mi zavisiti!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA