SMEDEREVO: Oštetili državu za 35 miliona dinara

Direktori nekoliko zemljoradničkih zadruga nelegalno trgovali regresiranim mineralnim đubrivom i oštetili budžet za oko 300.000 evra

  • 1

Mališa M. iz Beograda uhapšen je zbog sumnje da je, kao odgovorno lice u "Agro forumu" d.o.o. podmićivanjem direktora više zemljoradničkih zadruga nelegalno trgovao regresiranim mineralnim đubrivom, čime je država Srbija oštećena za 35 miliona dinara.

Osim njega, uhapšeni su i Perica S. iz Osipaonice i Dubravka Č. iz Krnjeva, zbog sumnje da su izvršili krivično delo primanje mita. Mališa M. i Dragan M., koji se već nalazi u pritvoru zbog istrage  beogradskog Višeg suda, kao odgovorna lica "Agro foruma", terete se za davanje mita od po 100.000 dinara direktorima zemljoradničkih zadruga "Budućnost", "Đorđe Savić" i "Krnjevo", tokom aprila 2010. godine.

- Za uzvrat, direktori ovih zadruga neovlašćeno su od pančevačke "Azotare" naručili  1.000 tona regresiranog  mineralnog đubriva, po uredbi Vlade od 17. decembra 2009. godine. Po naručivanju đubriva, oni su falsifikovali dokumentaciju o njegovom prijemu i preuzimanju, kako bi, suprotno uredbi, omogućili da prispele količine preuzme preduzeće "Agro forum" - kažu u Policijskoj upravi Smederevo.

Zbog sumnje da su izvršili više krivičnih dela zloupotreba položaja odgovornog lica i falsifikovanje službene isprave, saslušani su direktori zemljoradničkih zadruga: "Budućnost" iz Osipaonice, "Eko Pinosava" iz Kusatka, "Lipovac" iz Baničine, "Azanja" iz Azanje, "Krnjevo" iz Krnjeva, "Đorđe Savić" iz Osipaonice, kao i direktor preduzeća „NV Pro" DOO.

- Oni se terete da su, suprotno uredbi kojom je definisano pravo na regresiranje zemljoradničkih zadruga u iznosu od 5.000 dinara po toni kupljenog đubriva, bez odluka nadležnih organa zadruga, od pančevačke "Azotare" naručili i kupili ukupno 7.000 tona regresiranog mineralnog đubriva - kažu u policiji.

Perica S., Dubravka Č. i Mališa M. biće sprovedeni istražnom sudiji Višeg suda u Smederevu, dok će protiv ostalih osumnjičenih krivične prijave biti podnete u redovnom postupku.

(D. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mabula

    5. jul 2013 | 08:35

    A ko će da odgovara zbog otkrivanja krova na sportskom centru, pre nego što su utvrdili da temelj ne može da podnese nadogradnju? Sad to sve lepo kisne i propada, a već su milione potrošili...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA