Albanci ojadili kuršumlijske šume (FOTO)

Prema rečima meštana, najpre ide "izvidnica", zatim grupa koja je naoružana i puca ako primeti nekog, pa onda upada ona sa traktorima i motornim testerama

  • 10

Sve češće Albanci sa prostora podujevske opštine, koja se u dužini od 102 kilometra graniči sa kuršumlijskom opštinom, upadaju u prostor Kuršumlije i kradu šumu.

Tako su u prethodnih nedelju dana Albanci koji kradu šumu dva puta pucali na meštane kuršumlijskih planinskih sela, a u četvrtak uveče uhapšen je H. B. (22) iz okoline Podujeva koji je sa još četvoricom nepoznatih lica krao šumu u ataru kuršumlijskog sela Veliki Trn.

Meštani sela apeluju na nadležne da pojačaju kontrole administrativne linije, jer se boje za svoju bezbednost. Tako su Albanci iz Podujeva u blizini kuršumlijskog sela Borovac prosto ojadili šumu i u jednom danu isekli oko 300 kubika zdrave šume.

- Na ovom potezu su posekli namanje 300 kubika drva. Ostali su samo panjevi, razbacano granje i sitnija drva koja nisu stigli da oteraju. Prethodno su pucali u trenutku dok je moj otac na stotinak metara dalje od ove šumice u kojoj je sada čuvao ovce. Za oko sat i po su sve posekli i odvukli preko granice - jada se Srđan Kaličanin (38) iz Borovca, u kome sada ima dvadesetak stanovnika.

On pokazuje posečena stabla koja se nalaze tik uz administrativnu liniju razdvajanja Srbije i Kosova. Malo dalje je proređena šuma koju su prethodnih meseci i godina albanske šumokradice već posekle. Na desetine hektara samo na ovom potezu.

- Ne bojim se ja za sebe, već za decu i unučiće. Kad god psi noću zalaju, znamo da nešto može da pođe po zlu. Naša je kuća na samo nekoliko stotina metara od granice. Ono jeste malo uvučena, ali nije to neka uteha - dodaje Miladin Kaličanin (58), Srđanov otac.

Strah i nesigurnost uvukla se u domove ovih gorštaka nakon poslednjih incidenata. Pa tako predsednik Mesne zajednice sela Merdare Časlav Milošević kaže da je sigurnost žitelja u zaseoku Borovac ugrožena.

- Mi ne možemo da pretpostavimo da li su Albanci pucali direkno na meštane ili su to bili pucnji da ih uplaše. Činjenica je da je bezbednost pogoršana nakon poslednja dva incidenta. Zato smo i zatražili od policije i žandarmerije da spreče dalje upade Albanaca - pojašnjava Milošević.

On dodaje da ova situacija samo navodi retke meštane da razmišljaju o iseljavanju. Kako kažu meštani, Albanci upadaju organizovano u više grupa.

Najpre ide njihova "izvidnica" koja osmotri teren. Zatim druga grupa koja je naoružana i, ako primete nekog pucaju, pa onda upadaju oni sa traktorima i motornim testerama. Za sat-dva poseku, napune traktore i pobegnu ka Podujevu.

Ovaj prostor je teško prohodan, pa iako je policija pojačala kontrole, ne može se u potpunosti zaštititi.

(B. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dexter

    5. jul 2013 | 13:31

    Ovi naši bogalji ne mogu da sačuvaju ni srbiju a kamo li kosovo! Država će da reaguje kad budu šiptari došli do Kraljeva! E gori smo od najgoreg šta sve dozvoljavamo!!

  • hercegovacpravoslavac

    5. jul 2013 | 13:33

    Sacekajte i pomlatite tu bagru

  • Lud Zbujen

    5. jul 2013 | 13:15

    Pa kada necete da uzmete puske za uspavljivanje slonova i drugih zivotinja lepo uspavate gamad pokupite u maricu i vozdra

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA