TELEGRAF SA PUTNICIMA ZA EGIPAT: Mi smo, bre, Srbi, ne bojimo se rata, odlazimo, a vi pozdravite Vladu Srbije! (FOTO)

- Ne plašim se nikoga i ničega! Kakav vojni puč, kakvi bakrači! Znate šta smo sve prošli?! Nas treba da se boje gde god da idemo! - priča jedan od stotinak putnika koji su u petak uveče vidno raspoloženi otputovali u Hurgadu

  • 29

Da se Srbin teško odriče uživanja u onome što je platio, najbolje pokazuje atmosfera među više od stotinu naših turista, koji su u petak u 20.30 puni optimizma odleteli sa aerodroma "Nikola Tesla" u nemirima zahvaćeni Egipat. Doduše, u 600 kilometara udaljeno letovalište Hurgada.

Na upozorenja Ministarstva spoljnih poslova da zbog eskalacije sukoba u Egiptu ne putuju u ovu zemlju, kažu, niko od njih ne reaguje! Ne plaše se čak ni vesti da je tamošnja vojska, koja čuva letovališta, izvršila vojni puč, niti toga što je raspušten parlament, a na najavljivanje mogućeg krvoprolića jednostavno odmahuju rukom!

Tri dvadesetogodišnjakinje, Jelena, Saška i Bojana Janković, opušteno ćaskaju o tome koje kreme za sunčanje su ponele, šta će čitati u avionu, da li je bolja nova stvar od Cece ili Kanje Vesta i u kom hotelu će biti najbolje zezanje. S ponosom nam saopštavaju da idu u hotel “Hilton long bič”.

- Ma, u Egiptu je svake godine neki haos! Ja sam bila već tri puta. Najgore je bilo 2006. kad su moju drugaricu i mene na tamošnjem aerodromu dočekali vojnici s puškama, a nju još i neki Arapin onako u prolazu uhvatio za grudi...

- Zato sam im rekla da se drže zajedno, da ne upadaju u skupove i da ne pričaju sa Arapima - ubacuje se u razgovor Jelenina majka Ljiljana, zabrinuto nas zapitkujući pri završetku svake ćerkine rečenice:

"A, šta kažu drugi, je l' ima razloga da se bojim što moje ćerke idu tamo?"

Ćerke je smiruju i smejulje se, na šta ona kao iz stopa odgovara:

- Ma, mlade su i lude. Nisam mogla da ih zaustavim... Tešim se što će biti u Hurgadi, koja je ipak daleko od svih tih nemira u Kairu.

Do “ženske grupe” parkirao se i ljubavni par. Petar Milosavljević (24) i njegova devojka Branka (23) fotkaju se mobilnim telefonom i prebiraju po grickalicama koje su poneli. Petar nam objašnjava da bi otišli na put i da je agencija “Argus turs” obećala da će im vratiti novac.

- Za mene ovo nije nikakva avantura! Kada sam putovao u Tajvan, pratio me cunami, u Moskvi – eksplozije, tako da mi nemiri u Egiptu izgledaju smešno – počinje priču Petar, i dodaje da su njegova tri druga već otputovala tamo i da su mu javili da je do te mere sve mirno da oni i “ne znaju šta se dešava”.

Na naš uzgredni pomen da je više od 100 žena silovano u protestima, jedna starija gospođa, takođe, sa leta za Hurgadu sakrivena iza ogromnih naočara za sunce dobacuje: "A, možete li da mi kažete gde tačno?".

Uz opšti smeh počinjemo priču s najrazgovorljivijim među njima, 60-godišnjim Draganom Petrovićem, koji se upravo spremao da priđe pultu za čekiranje:

- Ne plašim se nikoga i ničega! Mi smo, bre, Srbi! Kakav vojni puč, kakvi bakrači! Znate šta smo sve prošli?! Nas treba da se boje gde god da idemo! A, što se para tiče, samo jedno bih voleo da napišete. Ja ne bih odustao, ali bilo je mnogih koji su hteli, ali nisu mogli, jer agencija neće da vrati pare. E, tu je trebalo Vlada da reaguje. Pozdravite ministra Dinkića kad ga vidite!

- Smiri se tata... Ćuti! - stišava ga ćerka, osmehujući nam se i povlačeći ga za rukav da se premeste bliže šalteru.

Nekoliko dežurnih nas mrko gleda što nepotrebno uznemiravamo putnike, te se okrećemo ka izlazu. Utom, sasvim iznenada, iz reda izleće petnaestogodišnja Nevena Popović i u polušapatu dodaje:

- Napišite da idem u Egipat da se tamo zaljubim i ostanem zauvek!

Lepe reči za srećan put.

Mada verujemo da im posebna sreća neće trebati, jer je još ranije u saopštenju Ambasade Srbije iz Kaira izneto da u letovalištima na Crvenom moru (Šarm el Šeik, Hurgada, Taba, El Guna) nisu zabeleženi incidenti i da nema najava da će ih tamo uopšte i biti.

U Hurgadi se trenutno nalazi oko 1.500, a u Šarm el Šeiku oko 90 naših turista i svi su bezbedni, kaže portparolka Ministarstva spoljnih poslova Maja Ninković Ćorac, apelujući na turiste da ne idu u Kairo i Aleksandriju, ne nose foto-aparate, kamere i mobilne telefone, a žene da ne idu bez pratnje muškaraca.

(Katarina Vuković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Урош

    5. jul 2013 | 22:23

    Траже к***ц..

  • Solarbg

    5. jul 2013 | 22:07

    A posle ce da kukaju i da traze pomoc od drzave i sa im agencija vrati pare itd...nije prvi put! Zato nam tako i ide zato sto smo najpametniji..

  • beast from the east

    5. jul 2013 | 22:33

    Sta reci, slazem se da su odmaralista cuvana. A ko ih cuva? Egipcani, pa ko tebi garantuje da se nece prodati za 200e i pustiti unutra islamiste. Kidnapuju te, nevidis vise zemlju. Jeste, prosli smo sve i svasta. Pa nam nije dosta? Zelim im da se odmore i da pamte odmor po dobrom !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA