Direktor EPS dao milijardu na savetnike?!

Direktor EPS-a Aleksandar Obradović, uprkos gubitku kompanije od 20 miliona evra, angažovao osam konsultantskih kuća, za čije će se usluge izdvojiti neverovatnih 10 miliona evra

  • 10

Za konsultantske kuće u Srbiji nema krize!

"Elektroprivreda Srbije“ (EPS), na čijem je čelu Aleksandar Obradović, raspisala je osam tendera za angažovanje savetnika i namerava da ih plati milijardu dinara ili oko deset miliona evra, otkriva "Kurir". Trošak je planiran još prošle godine kad se znalo da će manjak EPS biti veći od 20 miliona evra i da ova godina neće biti bolja.

Državna firma, kako piše u izveštaju EPS o sprovođenju tendera za konsultante, traži savete kako da pripremi tender za izbor strateškog partnera za modernizaciju i proširenje TE-TO Novi Sad. Tender je, inače, raspisan početkom 2010. godine, jedan konsultant je već angažovan, ali se sad traže "dodatne konsultantske usluge“.

Oko tri miliona evra EPS namerava da potroši na konsultante koji će biti podrška timu za implementaciju projekta "Unapređenje životne sredine u JP EPS i RB Kolubara“, a duplo više za dva posebna posla - definisanje korporativne i investicione strategije i poboljšanje efikasnosti poslovanja i produktivnosti.

- Šta će nam onda svi direktori?! Saveti stranih konsultanata su potrebni, ali ne za nešto što možemo sami da uradimo. Kao da nemamo više hiljada vrhunskih stručnjaka iz svih oblasti - kaže sagovornik Kurira iz EPS, koji je želeo da ostane anoniman.

Ako su uopšte potrebni, neki poslovi su možda mogli da budu objedinjeni. Na primer, saveti o razdvajanju operatora distributivnog sistema i javnog snabdevača (JS) i saveti o formiranju i početku rada JS i jačanju funkcije direkcije za razvoj i unapređenje poslovnog sistema u okviru EPS. Inače, javni snabdevač je formiran, to je firma "EPS Snabdevanje“.

Milojko Arsić, profesor na Ekonomskom fakultetu, kaže za "Kurir" da se mora preispitati da li je opravdano potrošiti toliki novac na savetnike, posebno ako se zna da EPS ima gubitke i da je potrebna štednja u državnom sektoru. On navodi da bi EPS morao da objasni da li su njihovi inženjeri mogli da odrade te poslove.

- Odgovor bi trebalo da daju i Upravni i Nadzorni odbor EPS jer ih građani Srbije plaćaju da vode računa kako se raspolaže njihovom imovinom i novcem - dodaje on.

(Telegraf.rs / Izvor: Kurir)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lud Zbujen

    6. jul 2013 | 00:15

    Sposoban da mazne pare jbg

  • hercegov grad

    5. jul 2013 | 22:55

    ima se ,moze se!

  • Dacha

    6. jul 2013 | 00:49

    А шта саветују баш ме занима? Фирми за пренос,наплату и производњу струје требају савети од 10 000 000 евра

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA