3

NAJBOLJA IMENA FIRMI: "Propast" i "Razvod braka" garantuju uspešan biznis! (FOTO)

Sudeći po njihovim imenima, največe šanse za opstanak imaju one firme koje u nazivu imaju "Propast" i "Razvod braka", a prate ih "Dve jetrve" i "Poslednja šansa"

Kod bankrota Ivanjica
Foto: Fejsbuk / Kafana Kod bankrota

Telegraf je istraživao 50 naziva firmi u Srbiji, analizirajući koja imena su uspešna, a koja baksuzna po biznis! Najveći procenat opstanka firmi u Srbiji, sudeći po njihovim imenima, imaju one sa nazivom “Propast” i “Razvod braka”. U stopu ih prate one kojima su gazde dale imena “Dve jetrve” i “Poslednja šansa”.

Čak 70 odsto imenovanih sa “Bankrot”, to su i doživeli. “Napredak” je ostalo samo mrtvo slovo na papiru za tri četvrtine privrednika koji su tako naslovili svoj biznis.

Analizirano je više od 50 naziva nekoliko stotina kafana, prodavnica, agencija. Oni koji nisu sujeverni davali su nazive koji kod ljudi izazivaju negativne emocije. Tako je SUR “Razvoj braka” iz Zaječara zatvoren, ali “Razvod braka” je ime sa 100 odsto uspešnosti.

Foto: Fejsbuk / Biblioteka kod Milutina

Foto: Fejsbuk / Biblioteka kod Milutina

Ugostitelj “Razvod braka prvi put” iz Sombora radi od novembra 2012, a restoran sa istim imenom iz Borče kod Beograda od februara ove godine. Vlasnik je Nemanja Bauk (45).

– Srećno sam razveden i drugi put. Nekako mi se to ime, u ovom životnom trenutku, samo nametnulo. Za sada “Razvod” postiže svoj cilj, gostima je ime simpatično. Što se tiče mog razvoda i on je postigao cilj, raspoložen sam za dalje – kaže uz osmeh Bauk.

Ni ime “Drakula” nije tako strašno, sem ako noću treba sesti u taksi koji nosi ovo ime, a Dalibor (30), taksista iz Lučana kaže da ima hrabre mušterije.

Foto: Fejsbuk / biblioteka kod Milutina

Foto: Fejsbuk / biblioteka kod Milutina

– Meni je prezime Drakula i ne bih ga menjao ni za šta. Radim najčešće uveče, mada se svetlosti ne plašim, a danju samo na poziv i u vreme Sabora u Guči – kaže Drakula.

Od svih naziva vezanih za negativne emocije najuspešniji je ipak “propast”. Sa tom reči u imenu firme opstalo je 66,7 odsto preduzeća.

Dve “Propasti sveta” uspešno posluju godinama. Ime “bankrot” ureklo je 70 odsto onih koji su ga uzeli. Naziv “kriza” usred krize nosile su četiri preduzetničke radnje. Sve četiri su zatvorene, sve su iz Kragujevca, a otvarao ih je isti čovek.

Foto: Fejsbuk / bice skoro propast sveta

Foto: Fejsbuk / bice skoro propast sveta

Od imena firmi sa pozitivnim emotivnim nabojem najčešće su one koje sadrže reči ljubav (prva ljubav, sve za ljubav, dolina ljubavi, staza ljubavi, goruća ljubav) i sreća (treća sreća, tuđa sreća). Dve trećine preduzetnika čije firme sadrže ove reči nisu opstali. Nisu imali sreće.

Samo četvrtina firmi sa nazivom “Napredak” i “Udarnik” još postoji i samo trećina onih koje se zovu “Pobednik”.

Internet kafe iz Beograda “Alal vera” nije sastavio ni godinu dana, a dve trećine agencija i trgovina sa imenom “uspeh” propale su.

Potencijaranje dobrih rodbinskih odnosa pokazalo se kao dobra ideja za imenovanje firme. “Dve jetrve” su ime tri trgovine i pekare, a dve uspešno rade. “Dva brata” su ime iza koga opstaje 43 odsto preduzetnika koji su ga izabrali, ali već sa porastom broja braće procenat opstanka opada.

Foto: Fejsbuk/ Najuspešniji srpski bibliotekar Milutin Rašković

Foto: Fejsbuk/ Najuspešniji srpski bibliotekar Milutin Rašković

Ime “tašta” opstaje u polovini slučajeva, ali naziv “svekrva” ne nosi nijedno preduzeće.

Trgovac iz Kovina mušterije je pokušao da privuče nazivom “Ban badava”, ali mu je prodavnica radila tek 20 dana 2007. godine. Otvarao je ban badava.

Kod nas ne uspeva ni “Biblioteka”. Širom Srbije otvarane su kafane, pečenjare, čak i jedna stomatološka ordinacija sa tim imenom?! Od 50 ikada upisanih ostalo ih je 19 aktivnih.

Kragujevačka kafana “Biblioteka kod Milutina” jedna je od najstarijih i najpostojanijih.

Foto: Fejsbuk / Razvod braka Borča

Foto: Fejsbuk / Razvod braka Borča

(M. M.)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: Kafana, Preduzeće, Restoran
Popularni komentari
 • N
  Nasud07

  Meni čovek da vizitku a tamo
  szr APOKALIPSA
  Potpis i zvanje GAZDA.
  Sjajno i čuvam je još i danas.
  Naslikan slon kako nosi balvane.

 • M
  Messi

  Biblioteka kod Milutina . Xd

 • R
  Ray

  U Sidnejskom Penritu postoji fitnes klub- teretana za zene sa imenom KRAVE.

foto dana

video dana