Albanci s juga ukrali od Srbije više od 300 miliona dinara struje!

- U najvećem broju slučajeva reč je o klasičnoj krađi električne energije kroz divlje priključke na mrežu - kažu u Elektrodistribuciji Vranje. Albanci kažu da EPS može zakonskim putem da naplati dugove

  • 16

Albanci s juga Srbije godinama kradu struju i odbijaju da plate račune za utrošenu električnu energiju EPS-u. U vranjskoj Elektrodistribuciji, filijali preduzeća Jugoistok iz Niša, kažu da dug koji stanovnici Preševa i Bujanovca imaju prema EPS-u iznosi više od 300 miliona dinara!

 

Pre skoro deset godina Koordinaciono telo za tri opštine juga Srbije, preko Vlade Srbije, otpisalo je 43 miliona duga za utrošenu i ukradenu električnu energiju na području opština Bujanovac i Preševo.

 

Kako za Telegraf kažu u vranjanskoj Elektrodistribuciji, dug stanovništva s juga zemlje sada premašuje iznos od tri stotine miliona dinara i ne nazire se rešenje kako bi on mogao biti naplaćen.

 

- U najvećem broju slučajeva reč je o klasičnoj krađi električne energije kroz divlje priključke na mrežu - kažu u Elektrodistribuciji Vranje.

 

 

Kako navode, više od sto miliona dinara iznosi dug stanovnika najvećeg albanskog sela na jugu Srbije Veliki Trnovac, gde je registrovano 1.492 domaćinstva.

 

- Žitelji Lučana, nadomak Bujanovca, duguju 64 miliona dinara, a po istom osnovu dug stanovnika sela Končulj, uz administrativnu liniju sa KiM, iznosi 49 miliona dinara - tvrde u EDB-u Vranje.

 

- Simptomatično je da u ukupnom dugu jednu trećinu čine neplaćeni računi, dok čak dve trećine predstavlja ukradena električna energija - navodi Zoran Knežević, direktor vranjske Elektrodistribucije, koja je filijala preduzeća Jugoistok iz Niša.

 

Potpredsednik vladajuće Demokratske partije (DP) i kordinator kancelarije za mala i srednja preduzeća u opštini Bujanovac Nedžat Behljulji kaže da nema govora o bojkotu plaćanja obaveza od strane Albanaca s juga Srbije.

 

- U ovom slučaju ne radi se o bojkotu plaćanja obaveza, jer ne treba zaboraviti da ima i urednih platiša struje među Albancima. No, problem je prisutan i on mora da se rešava ekonomskim, a ne političkim merama. Jer i struja je roba, kao i benzin ili telefonski impuls, i to mora da se plati - kaže Nedžat Behljulji, i dodaje da "EPS ima pravo da zakonskim putem naplati svoja potraživanja od svih građana, pa i Albanaca“.

 

 

Zoran Stanković, predsednik Koordinacionog tela, kaže za Telegraf da ovaj problem nije nepoznat i podseća da svaki građanin Srbije "ima obavezu da redovno izmiruje svoje obaveze, pa tako i da plaća struju“.

 

- Država, ipak, mora da ima sluha i saznanja, te da na osnovu materijalnog stanja proceni u kojim slučajevima i na koji način će pomoći ljudima koji nisu u situaciji da redovno izmiruju svoje obaveze u ovom slučaju za električnu energiju - navodi Stanković.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dexter

    22. jul 2013 | 21:41

    Ruku na srce, zašto bi oni plaćali kad naši srbi sa kosova ne plaćaju ništa. Još kad prodaju imovinu na kosovu (za debelu kintu) dodju u centralnu ili severnu srbiju pokupuju imanja, pocnu privatan biznis i koriste uz to pomoć države kao raseljena lica itd. I plus preko svega šlag na tortu pokupuju radna mesta i zapošljavaju zemljake i vode kolo u jakim firmama i glume velike gazde tamo gde su došli i meštani ih zamrze naravno! Svaka čast malobrojnim ljudima sa KiM!

  • péki

    22. jul 2013 | 21:34

    Otpisite im dug i oprostite, imate Srbe pa njima secite struju i oduzimajte im stanove i kuce zbog duga, jer je u Srbiji bolje biti bilo ko od nac. manjina nego Srbin.

  • Perica

    22. jul 2013 | 21:26

    A koliko li Srbi ukradu? To je meni sve isti olos koji je dominantan na Balkanu, a to da li su Srbi, Siptari ili sta god nije bitno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA