Marić: Ne isključuje se mogućnost bujičnih poplava

Nema opasnosti od poplava. Vodostaj na rekama oko Loznice opada. Glavni posao u Jagodini i ostalim gradovima je odvoženje snega sa ulica. Prate se vodostaji svih reka. Svi putevi su prohodni, osnovnih životnih namirnica ima, a nastava u školama počinje sutra

  • 0

Načelnik Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Predrag Marić  tvrdi da nema bojazni od poplava.

Poplave se ne očekuju duž velikih reka, ali se ne mogu isključiti eventualne bujične poplave manjih reka, kaže Marić i dodaje da od ukupno 150 opština u Srbiji, potencijalna opasnost od bujičnih poplava postoji u 26.

Na subotnjoj sednici Republičkog štaba za vanredne situacije odlučeno je da se, u precenciji poplava, formiraStručnooperativni tim za praćenje stanja na rekama, na čijem čelu će biti direktor Republičke direkcije za vode Aleksandar Prodanović.

Vodostaj na rekama oko Loznice opada

Prema odluci Štaba za vanredne situacije u Loznici od ponedeljka će se redovno osmatrati stanje svih vodotokova na teritoriji grada Loznice, pre svega reka Drine i Jadra. Njihov vodostaj je danas daleko ispod kritičnog.

Dežurna u hidroelektrani ''Zvornik'' u Malom Zvorniku Dragica Ilić kaže da je danas u podne dotok u Drinsko jezero bio 145 metara kubnih vode u sekundi, dok je na profilu brane u to vreme protok iznosio 145 metara kubnih u sekundi, a 236 juče u to vreme.

Na području Loznice i dalje je povoljna situacija sa rekom Jadar koja je i danas prekrivena ledom, a na mernom mestu u naselju Jelav njen vodostaj je niži od metar. Redovne mere odbrane od poplava uvode se tek kada vodostaj tamo dostigne do dva metra.

Vodostaj na rekama u Pomoravlju raste

Na odvoženju snega sa ulica danas je u Jagodini angažovano 17 vozila. Ovo je glavni posao i u ostalim gradovima Pomoravskog okruga. Vodostaj na rekama u ovom kraju raste, i posebna pažnja obraća se na Veliku Moravu, mada nadležni tvrde da opasnosti od poplava nema. Svi važniji putevi su prohodni, a za vreme trajanja vanredne situacije prodavnice su bile snabdevene osnovnim životnim namirnicama

Član Gradskog štaba za vanredne situacije u Jagodini Branko Ilić napominje da je na ulicama mnogo vode od otopljenog snega, a led puca i kida se na rečicama Lugomir, Belica i Osaonici. Posebno se vodi računa o vodostaju Velike Morave.

- Nema bojazni od poplava gradova u Pomoravlju dok mnogo ne poraste vodostaj Velike Morave, a to se sigurno neće dogoditi za još 15 dana, kada može doći do većeg otapanja snega na Vlasini i Kopaoniku, rekao je Ilić, koji je u Gradskom štabu zadužen za situaciju na terenu.

Inače, u Pomoravskom okrugu svi magistralni, regionalani i lokalni putevi su prohodni, a zabrana za kamione sa prikolicama i šlepere još važi na regionalnim putevima Despotovac - Senjski Rudnik, Vodna - Lipovac i Stenjevac - Resavska pećina u opštini Despotovac.

- Tokom trajanja vanredne situacije, u Pomoravskom okrugu tržište je dobro snabdeveno svim osnovnim životnim namirnicama, a nije bilo ni spekulativnih radnji u smislu nelegalnog prometa ili nerealnog povećanja cena osnovnih životnih namirnica, saopštilo je Odelenje Republičke tržišne inspekcije za ovaj okrug u Jagodini.

U svim školama u ovom okrugu nastava će početi sutra, kao i predavanja na Pedagoškom fakultetu.

(Izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA