27

Bebi-oprema u Srbiji najskuplja na svetu

Za jedna kolica u Srbiji morate izdvojiti preko 10.000 dinara, a u Nemačkoj, Poljskoj ili Švedskoj možete da ih nađete za svega 19 do 27 evra. Slična situacija je i sa ostalom bebi - opremom

Bebe, beba, trudnoća
Foto-ilustracija: Foter.com / looseends

Roditeljima iz Srbije više se isplati da otputuju u Švedsku na jedan dan nego da bebi -odeću i krupnu opremu kupe u Srbiji. Troškovi transporta, poreza, marže doprineli su tome da cene bebi-opreme u Srbiji budu za 40 do 70 odsto skuplje u Srbiji nego u zemljama zapadne i severne Evrope.

Za jedna kolica u Srbiji morate izdvojiti preko 10.000 dinara, a u Nemačkoj, Poljskoj ili Švedskoj možete da ih nađete za svega 19 do 27 evra. Kreveci se, umesto oko 100, tamo plaćaju do 60 evra, a auto-sedišta mogu da se kupe već za 12 evra. Čak i kada se na to dodaju troškovi avionske, ili autobuske karte, roditeljima je za oko 30 odsto jeftinije da pazare u instranstvu nego u Srbiji.

Jovan Mišić, otac iz Beograda, garderobu kupuje u Sloveniji, za petinu cene koju bi morao da plati u Srbiji. Pelene mu donose iz Bugarske. Mađarsku izbegava jer preprodavci kupuju najjeftiniju robu.

Foto: sxc.hu

Foto: sxc.hu

– Sada planiram šoping u Švedskoj jer su tamo najbolje rasprodaje. Moja ideja je da uzmem povratnu avionsku kartu, koja košta do 50 evra, a jedan dan dovoljan je i da se prošeta, nakupuje, vrati porez – kaže on.

Poslednji put ova tema je pretresan au vreme kada je nekoliko roditeljskih udruženja zatražilo ukidanje PDV na bebi-opremu.

Rešenje je sistemski regulisati oblast tako da svi mogu jeftinije da kupuju opremu. Nažalost, kampanja nije rezultirala ozbiljnim poboljšanjem ekonomskog položaja, niti je ulila roditeljima uverenje da država zaista brine o njima. Sve je ostalo u domenu političkih poteza vlasti – kaže Vlada Ješić, osnivač Bebac.com

Tokom te akcije, tvrde u “Bebcu”, inspekcija je otkrila da pojedini trgovci na bebi hranu zaračunavaju maržu od čak 300 odsto. Ipak, i distributeri i trgovci tvrde da su marže dosta niže.

Foto-ilustracija: Foter.com / dontshoot.me!

Foto-ilustracija: Foter.com / dontshoot.me!

Pojedini uvoznici, uz uslov da se ne otkriva ime njihove firme, spremni su da kažu da su njihove marže 30-50 odsto. Ali napominju da im se od zarade odbijaju troškovi prevoza (oko 2.000 evra po šleperu), carinjenja (500 evra dnevne ležerine po šleperu), skladištenja ( koja traje do tri meseca).

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, Dragovan Miličević kaže “da je provreda Srbije sektorski monopolizovana, a monnopolizacija privrede stvara neefikasan sistem u kojem postoje kartelski sporazumi, dominiraju pojedine grupe i monopolisti mogu da diktiraju cene“.

– Jedino rešenje je unapređenje konkurencije, i stvaranje uslova za dolazak novih igrača na tržište Srbije, na čemu ministarstvo radi – kaže Miličević.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: Bebi oprema, Ministarstvo trgovine, Roditelji
Popularni komentari
 • P
  Perica

  Nisu trgovci rak rana, vec je ceo drustveni sistem skroz truo. Pre svega politicka pseudoelita koja stvara celo privredno i poslovno okruzenje, a sve ostalo je samo proizvod toga.

 • J
  Janedoue

  E drzavo raspadni se da uzivaju ovi lopovi i prevaranti. Pa ovo je sramota i kako posle neko da planira porodicu… Strasmo i tuzno

 • H
  Hanover

  Trgovci su rak rana srbije.

foto dana

video dana