KONGRESMENI: Putin ne poštuje Obamu

Republikanski senator iz Arizone Džon Mekejn rekao je da je to šamar za Ameriku, dok je senator Lindzi Graham iz Severne Karoline kazao da je u pitanju provokacija i znak da ruski predsednik Vladimir Putin ne poštuje predsednika SAD Baraka Obamu

  • 13

Više američkih kongresmena osudilo je danas odluku ruskih vlasti da pruže politički azil odbeglom američkom obaveštajcu Edvardu Snoudenu, ocenivši da će to uticati na odnose SAD sa tom zemljom.

Republikanski senator iz Arizone i nekadašnji predsednički kandidat Džon Mekejn rekao je da je to šamar za Ameriku, dok je senator Lindzi Graham iz Severne Karoline kazao da je u pitanju provokacija i znak da ruski predsednik Vladimir Putin ne poštuje predsednika SAD Baraka Obamu.

- Vašington bi trebalo da shvati ovo kao prekretnicu u našim odnosima sa Rusijom. Potreban je odlučan odgovor Amerike - dodao je senator iz Severne Karoline.

Predsedavajući Komiteta za spoljne poslove Senata Robert Menendez izjavio je da bi Snouden trebalo da bude u američkoj sudnici, a ne da dobija politički azil u Rusiji.

Bela kuća se još nije zvanično oglasila povodom odluke Rusije da pruži utočište Snoudenu, a Si-en-en je javio, pozivajući se na neimenovani izvor u administraciji, da zvanični Vašington nije iznenađen tom odlukom, jer je ona nagoveštavana prethodnih nedelja. Snoudenu je danas odobren privremeni azil u Rusiji, dok je Kremlj poručio da odnosi Rusije i SAD neće trpeti zbog ovog "relativno beznačajnog" slučaja.

Snoudenov advokat Antalij Kučerena izjavio je da je njegov klijent od Federalne migracione službe dobio dokumenta koja mu omogućuju da napusti tranzitnu zonu aerodroma Šeremetjevo u Moskvi, gde se nalazio od 23. juna.

Rusija je ranije istakla da neće predati Snoudena Vašingtonu koji ga traži zbog odavanja poverljivih informacija Vlade SAD medijima, a Bela kuća je više puta istakla da bi Snouden trebalo da bude vraćen u SAD kako bi se suočio sa optužbama.

Snouden je najpre krajem maja otišao u Hongkong odakle je "Gardijanu" dao informacije o tajnom američkom programu za špijuniranje na internetu "Prizma".

(Telegraf.rs / Tanjug)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • marko

    1. avgust 2013 | 21:06

    To se zove demokratija daju 100 godina robije zbog spijunaze a vojnicima koji su u Afganistanu mokrili po lesevima samo ukor.

  • русија

    2. avgust 2013 | 01:04

    Живио Путин !!!! Србији треба путин да растјера багру и доведе ред

  • BigFoot

    1. avgust 2013 | 20:54

    Ali poštuje sebe, svoj narod i svoju državu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA