BAĆUŠKA SNOUDEN: Učio ćirilicu i čitao Dostojevskog

Najpoznatiji svetski uzbunjivač u tranzitnoj zoni aerodroma "Šeremetjevo" čitao je rusku literaturu, knjige o istoriji, a posvetio se učenju ruskog jezika ne bi li se što bolje uklopio u novi život

  • 3

Najpoznatiji svetski begunac Edvard Snouden dobio je juče privremeni azil od ruskih vlasti i konačno je napustio tranzitnu zonu moskovskog aerodroma "Šeremetjevo" u kojoj je proveo 40 dana. Vreme je prekraćivao čitanjem knjiga, ali i pripremama za život u Rusiji.

Snoudenov advokat Anatolij Kučerena otkrio je za "Gardijan" da je bivši saradnik CIA surfovao internetom, ali da je pre svega čitao rusku literaturu, knjige o ruskoj istoriji, a posvetio se i učenju ćiriličnog pisma i ruskog jezika.

- On je boravio u uslovima koji su slični kućnom pritvoru, samo što nije bio u kući. Bio je izložen neverovatnom psihološkom pritvoru provodeći 24 časa dnevno u zatvorenom prostoru onoga što je pravno ničija zemlja - rekao je Kučerena.

Poznati ruski advokat je priznao i da on ne bi imao snage da provede 24 časa sa svojim klijentom.

- To je sterilna zona, konstantno se čuju glasna obaveštenja sa razglasa - stigao je let iz Vašingtona, stigao je let iz Londona, stigao je let iz Barselone. Slušao sam to iznova i iznova sve vreme dok sam bio tamo. Ako je osoba tamo duže vreme, to sigurno može da dovede do psihoze - rekao je Kučerena.

Kučerena je rekao da je, kada je Snouden od njega zatražio pomoć, odlučio da mu donese klasike ruske književnosti koji bi mu pomogli da razume ruski mentalitet.

Na spisku su bili "Zločin i kazna" Fjodora Dostojevskog, zbirke priča Antona Pavloviča Čehova i dela poznatog pisca, esejiste i istoričara Nikolaja Karamzina.

- Brzo je završio 'Zločin i kaznu", a nakon što je pročitao "Istoriju ruske države", tražio je sabrana dela Karamzina - otkrio je Kučerena, i dodao da je Amerikancu doneo i knjige o ruskoj ćirilici kako bi mogao da počne da uči ruski jezik.

Snouden je dobio ruska dokumenta od Imigracione službe i sada ima izbeglički status, to jest sva prava i privilegije koja uživaju građani Ruske Federacije. Na svakih godinu dana komisija može da mu produži taj status na još jednu godinu.

Kučerena je naveo i da je njegovom klijentu teško jer "diše odvratni, aerodromski vazduh" i da je, iako je potpuno zdrav, psihološki pritisak uzeo danak.

- Teško mu je, stalno nešto iščekuje, a on je čovek koji je navikao da bude napolju i da bude potpuno nezavisan. On uvek prati svoja uverenja i smatra da je uradio pravu stvar - rekao je Kučerena.

On je naveo da će pokušati da organizuje susret Edvarda sa svojim ocem Lonom, "uprkos nelegalnim igrarijama koje pokušava FBI", kao i da je oduševljen podrškom koju ruski narod pruža Snoudenu.

- Iz svih krajeva zemlje stigle su ponude za smeštaj, zaštitu, novac, hranu - rekao je on.

(Telegraf.rs / Izvor: guardian.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • V!

    2. avgust 2013 | 11:55

    Doatojevski se cita jos u srednjoj...ali,sta znaju ameri

  • Petar Arsenijevic

    2. avgust 2013 | 16:21

    Snoudenu nudim besplatan smestaj i hranu ako pozeli da poseti Srbiju.

  • Saint

    2. avgust 2013 | 17:37

    Snouden, stara srpska rec za "trojanski konj"

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA