I DANAS DO 38: Izbegavajte sunce, uzimajte tečnost i laganu hranu

Prema prognozi RHMZ, jutarnja temperatura u Srbiji biće od 15 do 23, a najviša dnevna od 34 do 38 stepeni Celzijusa. Duvaće slab do umeren severoistočni vetar

  • 1

U Srbiji će i danas biti sunčano, a najviša dnevna temperatura vazduha iznosiće do 38 stepeni, dok se narednih dana očekuje i do 40 stepeni. Izbegavanje boravka na suncu u najtoplijem delu dana, lagana ishrana, adekvatno oblačenje i unošenje dovoljno tečnosti u organizam, saveti su dežurnog lekara u Hitnoj pomoći dr Željka Baćevića građanima zbog veoma toplog vremena.

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, jutarnja temperatura u Srbiji biće od 15 do 23, a najviša dnevna od 34 do 38 stepeni Celzijusa. Duvaće slab do umeren severoistočni vetar.

Prema izgledima vremena za narednih sedam dana, do ponedeljka, 12. avgusta, biće sunčano i veoma toplo, sa temperaturama znatno iznad prosečnih vrednosti, od 36 do 40 stepeni. U petak se očekuje "svežije" vreme, sa temperaturama od 3 do 37 stepeni.

- Potrebno je izbegavati boravak na otvorenom prostoru, na suncu u periodu kada je najveća vrućina od 10 do 17 časova, uzimati laganu hranu, voće i povrće i unositi dosta tečnosti u organizam - poručio je dr Baćević.

On je hroničnim bolesnicima savetovao uredno lečenje i terapiju, a u slučaju pojave tegoba, pogotovu kod srčanih bolesnika, kada se osete bolovi u grudnom košu, potrebno je obustaviti svaki napor i potražiti savet lekara.

Kada su visoke temperature vazduha, savetuje se nošenje sa sobom flašice sa vodom, boravak u hladovini, nošenje lagane i komotne odeće, zaštitnih šešira i naočara.

Savetuje se i uzimanje voća i pet obroka dnevno, odmor i oprez u saobraćaju, šetnje ujutro i uveče, boravak u hladovini parka, pored reke, pod krošnjom drveta ili na terasi, kao i oprez na kupalištima, rekama i jezerima.

I u Beogradu se ičekuje sunčano i veoma toplo vreme, sa najvišom dnevnom temperaturom do 36 stepeni.

Zbog toga će cisterne sa vodom biti postavljene na Trgu Republike, Zelenom Vencu i Slaviji od 12 do 18 sati.

Pitka voda namenjena je svim građanima za piće, osvežavanje i rashlađivanje, a naročito mališanima i najstarijim osobama, koji najteže podnose vrućinu, saopštila je ranije Gradska uprava.

Kako se ta praksa pokazala izuzetno korisnom za veliki broj građana, "Beogradski vodovod" će do kraja leta nastaviti s postavljanjem cisterni na javnim mestima u danima sa tropskim temperaturama, navedeno je u saopštenju.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Duško

    5. avgust 2013 | 12:31

    Ma kakvih 38 stepeni?? Biti će preko 40 u senci i preko 45 na suncu, lokalno i više!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA