Milovan Đilas dobio ulicu u Amsterdamu (VIDEO)

Političar, književnik i jedna od ključnih figura komunističke vlasti posle Drugog svetskog rata, zbog politike robijao je pet godina u Sremskoj Mitrovici, a sada ima svoju ulicu u Amsterdamu

  • 3

Jedan od najpoznatijih jugoslovenskih disidenata Milovan Đilas dobio je ulicu u Amsterdamu.

Političar, književnik i jedna od ključnih figura komunističke vlasti posle Drugog svetskog rata, zbog politike robijao je pet godina u Sremskoj Mitrovici.

Boravak u zatvoru iskoristio je da prevede tri romana i deset pripovedaka Maksima Gorkog.

Po završetku Drugog svetskog rata, Đilas je sa Titom otišao u Moskvu radi sklapanja ugovora o prijateljstvu i uzajamnoj pomoći SSSR-a i Jugoslavije.

Posle rata je u štampi počeo da objavljuje članke o najsloženijim pitanjima u partiji. Krajem 1968. otišao je u Ameriku na dva meseca, gde je bio gostujući profesor na Univerzitetu Prinston.

Podržao je studentske proteste 1968. godine i oštro kritikovao SKJ. Umro je u aprilu 1995. godine.

(Telegraf.rs / Izvor: Novi magazin)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tutor

    13. avgust 2013 | 15:56

    A koliko Srba ovaj bajni humanista ima na dusi?

  • milovanović

    13. avgust 2013 | 17:47

    Joj muka mi je više tih crvenih crnogoraca,što nisu ostali u njihovoj drzavi nego su došli da nam unište našu lepu Srbiju

  • Lune

    13. avgust 2013 | 18:17

    Dobrice Cosicu nije li tvoj pajtos "demokrata" Milovan Djilas odgovoran za "crveni teror" u Crnoj Gori...? Nije li se od vas kritikovani Broz dvoumio, da se Djilas ako treba podvrgne nastrozoj meri "smrtnoj kazni" zbog stete koju je naneo KPJ i pokretu.., sa krvavim pasjim i slicnim grobljima...? Nije li od vas kritikovani Broz na Brionskom plenumu stavio tacku na "tu i takvu UDB" i zrtvovao partijskog i ratnog duga,zasluznog partizana i tukovodioca , sefa takve UDB..rdadi, upravo demokratizacije drzave i drustva, od prisustva pripadnika UDB, po sluzbenoj duznosti, u preduzecima,ustanovama,kucnim savetima, kafanama...? Sto se tice, skidanja naziva ulica po Beogradu, i stavljanja naziva po Amsterdamu..a, kao stariji od mene Dobrice ti to bolje znas od mene..pisalo je mislim u Politici..Spasenija Cana Babovic.." Djilas se posebno ostrvio na mladu srpski inteligenciju zbog, kako je tvrdio -sitno sopstvenickog mentaliteta-"..." jednom je,izveo iz stroja, jednog mladog borca i ubio ga svojom rukom..jednog ili dvojicu, nisam sigurna..". Kazes Slobodanu Milosevicu.."ja sam opozicija'.."nisam ja Ribar, a ti nisi Tito"..kome opozicija..?.kazes prema intervjuu Manojla Manje Vukotica..direktora i bice "vlasnika Borbe do juce.." ..."sta ja mogu, kad moji neznaju nista drugo da rade, nego da tresu sljive i cuvaju svinje"..Pa, hebiga Dobrice "srpska modrice boje sljive".."moji", delovi porodice su izgubili, kuce,par stanova,radna mesta, sljive, svinje,krave..u Hrvatskoj.."zbog tvog dubl tresenja sljiva" sa Franjom Tujmanom 1992-1993 godine, pa sam postao "dragovoljac" ,popio solidnu kisu topovskih granata, u sirem prstenu "Medacki dzep".." DOKLE TAKO"...?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA