PRESKUPE ZA SRBE: TOP 5 stvari koje uglavnom ne možemo da priuštimo

Cene stanova, garderoba, krediti i kamate, avio-karte, automobili, samo su neke od stvari koje su često nedostupne za prosečan srpski džep

  • 9

Bezobrazluk svoje vrste je da u Srbiji, koja ima niske plate, neke stvari koštaju isto kao u najrazvijenijim zemljama sveta.

Na primer cene stanova.

Iako su nikad niže, i tako "snižene" nekretnine nema kod nas ko da kupi. U Beogradu cena kvadrata je od 1.000 do 1.800 evra, a u Novom Sadu od 900 do 1.300 evra. Za stan od 30 kvadrata, u kome bi četvoročlana porodica morala da se stisne, potrebno je izdvojiti najmanje 27.000 evra ne računajući dodatne troškove za prenos vlasništva i slično.

Tu je i garderoba.

Iako i kod nas na izlogu piše da su krpice snižene i do 70 odsto, cene su i dalje za naše uslove visoke. Majice su oko 10 evra, suknje 20, a sakoi i po 50. U Nemačkoj, na primer, markirane majice na sniženju koštaju i po pet evra, dok su suknje mogu kupiti za 10 do 20, a sakoi i haljine do 30 evra. Da stvar bude gora, prosečna plata u Nemačkoj je pet puta veća nego u Srbiji.

Krediti su za srspki standard bezobrazno skupi.

Poznato je da imamo najviše kamate u Evropi. Od pre početka krize 2007. do danas, kod nas su dinarski keš i potrošački krediti još i poskupeli. Kamate za takve zajmove kreću se u proseku oko 20 odsto, dok su u EU i nekoliko odsto jeftinije. Kamate na kredite u evrima kod nas idu i do 30 odsto, a uHrvatskoj, koja je odnedavno članica EU, za iste kredite plaćaju dva i po, pa i tri puta niže kamate, dok su njihove prosečne plate i penzije isto toliko puta veće.

Za srpski džep skupe su i avio-karte.

Naš izbor sveden je na nekoliko niskobudžetnih kompanija: "Viz er", "Izi džet" "Flaj Dubai", "Džerman vings", te smo i dalje bez većine atraktivnih destinacija kada su jeftini letovi u pitanju.

Svaka kupovina automobila za prosečnog Srbina predstavlja pravi stres.

Cene novih vozila su iste ili neznatno manje nego na zapadu, na kojem su plate znatno veće nego u Srbiji. S polovnjacima je slična priča. Primera radi, za polovan automobil BMW serije 1 u Srbiji treba izdvojiti od oko 11.000 evra pa naviše, dok isti takav polovnjak na auto-pijacama u Nemačkoj košta nešto više od 7.000 evra.

Da nije sve tako crno, pokazuju i cene cigareta. I provod je jeftiniji nego u EU

Kod nas cigarete mogu da se kupe za jedan ili dva evra, dok ćete ih u Evropi teško naći ispod četiri evra. Noćni provod takođe je povoljan, može da se izađe i sa 10 evra, a pivo košta tek 1,5 evra, dok u inostranstvu za taj novac mogu da se dobiju u proseku dva pića.

(Telegraf.rs/ Izvor: 24 sata)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PERA

    21. avgust 2013 | 20:37

    dali se pitate imali i onih koji nemaju nijednu platu u kuci a ima ih dosta takvih.ovo je stvarno prevrsilo svaku meru.a u nemackoj ne da su jeftiniji pojedini proizvodi vec je takvih proizvoda bar 90 posto.pitam se dokle ce ovaj narod trpeti,odnosno beograd jer je on prestonica ove propale drzave.

  • Davor

    21. avgust 2013 | 21:25

    A i hrana je bar 30% jeftinija. Svinjski vrat bez kostiju je 7 € 3kg, a ja ga placam 650 din 1kg. Bezimo odavde, pa bilo gde!!!

  • Woolf

    21. avgust 2013 | 22:57

    E pa nismo mi zaostali za evropom samo 10 godine nego 20 ne samo s cenaama nego i svim drugima.evo na pr u nemackoj kad istekne rok s bilo kog proizvoda oni daju siromasnima da jedu ali ne istekne rok sasvim nego na pr A pet dana a lod nas to prodaju dok se neko ne otruje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA