Načelnik generalštaba Hrvatske u prvoj poseti Srbiji (FOTO)

General-pukovnik Lovrić sastao se sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Ljubišom Dikovićem, s kojim je razgovarao o saradnji Vojske Srbije i oružanih snaga Hrvatske

  • 9

Načelnik Generalštaba oružanih snaga Hrvatske general-pukovnik Drago Lovrić doputovao je danas u dvodnevnu posetu Beogradu, što je prva zvanična poseta jednog načelnika generalštaba te zemlje Srbiji.

General-pukovnik Lovrić sastao se jutros sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Ljubišom Dikovićem s kojim je razgovarao o saradnji Vojske Srbije i oružanih snaga Hrvatske i mogućnostima za njeno unapređenje.

Prema Lovrićevim rečima, Hrvatska kao članica NATO i Evropske unije snažno podržava evroatlantske apsiracije Srbije.

- Oružane snage Republike Hrvatske spremne su razmeniti sva svoja iskustva sa Vojskom Srbije koji se odnose na pristupanje tim integracijama. Mi smo u tom procesu spremni da podelimo svo znanje i iskustvo kako bismo mogli zajedno da delujemo - rekao je Lovrić.

On je dodao da odbrambena saradnja Hrvatske i Srbije predstavlja temeljni stub regionalne saradnje.

- Smatramo da možemo razgovarati o procesima koji su u vezi sa izgradnjom određenih standarda, posebno u sklopu izgradnje sposobnosti za evropske borbene snage, zbog čega je potrebno da Hrvatska i Srbija, odnosno naše oružane snage, izrađuju sposobnost za buduće učestvovanje u evropskim borbenim snagama - smatra Lovrić.

Prema njegovim rečima potrebno je razmotriti planove buduće saradnje kako bi se izgradila što veću sposobnost za izgradnju mira i stabilnosti u regionu i šire.

- Predani smo dobrosusedskoj saradnji i odnosima i smatramo da dve vojske mogu u tom procesu i dalje da obezbeđuju mir i stabilnost u regiji, da pokazuju kako mogu zajedno da sarađuju i kako da izrađuju sposobnost u sprovođenju mirovnih operacija širom sveta - rekao je Lovrić.

Generala Diković je istakao da saradnja dve vojske, koja ima za cilj razmenu kapaciteta, resursa, iskustava i zajedničke nastupe, predstavlja ključan deo u regionalnoj saradnji i dobrosusedskim odnosima što je, kako je rekao, jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije.

- Sve je to fokusirano ka poboljšanju i očuvanju bezbednosti u ovom regionu. Sa oružanim snagama Hrvatske imamo uspešnu vojno-vojnu saradnju koja je započeta pre nekoliko godina - rekao je Diković i dodao da je tokom 2013. planirano da se održi petnaestak zajedničkih aktivnosti dve vojske.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lepi

    5. septembar 2013 | 12:07

    Hvala lepo...ali niti NATO ni nas vi zanimate...

  • Boki

    5. septembar 2013 | 12:56

    Ova hrvatska uniforma mi nekako ima okupatorsku boju, a ove nase su prave komunisticke...

  • Milan

    5. septembar 2013 | 12:47

    Koji ce nam ku ... ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA