SKRIVAJU GA OD SAD: Sirijci razmestili hemijsko oružje!

List "Vol strit žurnal" navodi, pozivajući se na neimenovane zvaničnike, da je vojska je premestila oružje na 50 lokacija u zemlji kako američke obaveštajne službe ne bi otkrile njihovu poziciju

  • 4

Sirijska vojska premestila je hemijsko oružje na najmanje 50 objekata u zemlji kako bi američke obaveštajne službe teško otkrile njihovu lokaciju, piše danas "Vol strit žurnal" pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike i poslanike koje su brifovali obaveštajci.

 

Prevoz otrovnih materija na desetine objekata komplikuje planiranu ograničenu vojnu akciju protiv sirijske vojske, ocenili su zvaničnici a prenose agencije.

 

Prema pisanju lista, prevozom hemijskog oružja bavio se tajni elitni deo vojske "Jedinica 450", preneo je AFP.

 

Međutim, list piše da uprkos premeštanju američke i izraelske obaveštajne agencije veruju da znaju gde se nalazi veći deo oružja.

 

 

Ipak "znamo manje nego što smo znali pre šest meseci o tome gde je hemijsko oružje", rekao je jedan zvaničnik.

 

Transport hemijskog oružja traje mesecima, navodi "WSJ".

 

Prema podacima američke obaveštajne službe, vojska raspolaže sa hiljadu tona hemijskih i bioloških agenasa.

 

- To je ono što znamo, nije isključeno da postoji još - navodi list izjavu neimenovanog visokopozicioniranog američkog zvaničnika.

 

 

Zvaničnici kažu da je vlada počela da premešta to oružje pre godinu dana.

 

Ranije su obaveštajne službe raspolagale informacijom da se hemijsko oružje držalo na svega nekoliko objekata na zapadu Sirije.

 

SAD i njihovi saveznici tvrde da su snage sirijskog predsednika Bašara el Asada izvele napad hemijskim oružjem kod Damaska 21. avgusta, kao i da je u tom napadu poginulo približno 1.400 ljudi, uključujući 400 dece, podseća Rojters, navodeći da Asad i sirijski saveznik Rusija krive pobunjeničke snage.

 

 

Šefovi diplomatije SAD i Rusije, Džon Keri i Sergej Lavrov, započeli su juče u Ženevi razgovore o planu predaje pod kontrolu sirijskog hemijskog oružja i Damask je formalno podneo zahtev da pristupi Konvenciji o neširenju hemijskog oružja.

 

Razgovori su odložili plan američkog predsednika Baraka Obame o američkim vazdušnim napadima kao odgovoru na navodni napad kod Damaska, dodaje britanska agencija.

 

U građanskom ratu u Siriji od 2011. godine poginulo je više od 100.000 ljudi.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ДАШОНИ

    13. septembar 2013 | 11:53

    ФИЛМ: БЛА БЛА БЛА БЛА РЕЖИЈА: ХОЛИВУД ЦИОНИСТИ

  • Bosnjak

    13. septembar 2013 | 11:52

    E bas su ga sakrili.Kako su glupi,pa oni nemogu ni da zucnu a da ameri ne vide sa satelita,jer to je snimljeno jos kad im ga je bledoliki Putin uvalio.Ovo sto se ceka je samo procedura zbog medjunarodne zajednice inace ''batina '' im ne gine od amera !

  • tamo neki

    13. septembar 2013 | 16:05

    Jeli to neki amer sa satelita gleda sta se dole desava. Auuuu. Sada je jasno kako su ti ameri sve moguci!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA