3.000 TONA: SAD ima tri puta više hemijskog oružja nego Sirija

Iako je, u skladu sa međunarodnim obavezama, uništila oko 90 odsto svojih zaliha hemijskog naoružanja, američka administracija i dalje kontroliše oko 3.000 tona ove vrste naoružanja

  • 6

Nacionalne zalihe hemijskog oružja Sjedinjenih Američkih Država iznose oko 3.000 tona, što je oko tri puta više od količine za koju SAD tvrdi da je kontroliše predsednik Sirije Bašar el Asad.

Naime, kako je objavila agencija Asošijeted pres, iako je napredak SAD na ovom polju prilično značajan, jer je uništeno oko 90 posto od nekadašnjih 31.500 tona, potpuno uništenje ovog naoružanja očekuje se tek 2023. godine.

Iako je broj poginulih od konvencionalnog naoružanja u Siriji premašio 100.000, američka administracija zapretila je vojnom akcijom tek nakon informacije da je Asadova vlada u velikoj meri koristila hemijsko oružje.

To je, kako kaže Obama, zato što je hemijsko oružje različito.

- Muškarci, žene, deca ležali u nizovima, ubijeni otrovnim gasom. Drugima pena izlazi na usta, dok se bore za dah. Te užasne noći, svet je video jezive detalje prirode hemijskog oružja, i zašto ih je veliki deo čovečanstva zabranio - rekao je Obama naciji opisujući napad koji se dogodio 21. avgusta a u kome je, prema tvrdnjama SAD, ubijeno 1.400 Sirijaca, među kojima i stotine dece.

Ono što je Obama propustio da kaže je sledeće: američke zalihe uključuju mnoge hemikalije slične onima koje poseduje Asad.

Razvoj hemijskog oružja u SAD počeo je posle Prvog svetskog rata, a kapaciteti su stalno povećavani tokom Drugog svetskog rata, sve do 1968. godine. Zalihe su porasle do 31.500 tona sarina, nervnog agensa VX, iperita i sličnih materija. Poređenja radi, Rusija kaže da su njene zalihe oko 44.000 tona.

Korak ka uništenju američkog hemijskog oružja napravljen je sedamdesetih godina, a uzeo je maha osamdeseth kada je Kongres uputio Ministarstvo odbrane da počne eleminiaciju rezervi.

To je postala međunarodna obaveza kada su SAD potpisale Konvenciju o hemijskom oružju 1993. godine i ratifikovale je četiri godine kasnije. "Sat", od 10 godina u kojima SAD treba da uništi svoje hemijsko oružje, počeo je da otkucava.

Međutim, ovaj proces se ispostavio kao komplikovan.

Dve glavne metode - hemijska neutralizacija i spaljivanje - zahtevaju specijalizovane objekte. Tokom spaljivanja, hemikalije moraju biti zagrejane na hiljadu stepeni. Decenijama stari kontejneri za skladištenje mogu da cure i budu teški za rukovanje. Uništavanje bi stvorilo veoma opasan otpad koji bi morao da bude pažljivo skladišten.

Vojska je uništavala hemijsko oružje na devet mesta širom zemlje. Do januara 2012, 90 posto posla bilo je gotovo, i danas postoje još dve "aktivne tačke".

U bezvodnom delu pustinje, oko 64 kilometra južno od Kolorado Springsa, nalazi se depo za hemijsko oružje u Pueblu. Vojska tvrdi da je ovde smešteno oko 2.600 tona iperita, spakovanog u projektile i minobacačke pakete. Objekat za uništavanje je završen, ali je još uvek u fazi testiranja, a otvaranje se planira 2015. godine. U depou je zaposleno oko 900 ljudi i očekuje se da bude zatvoren 2019. godine.

Drugo mesto, u blizini Ričmonda, nije tako odmaklo daleko. Postrojenje za uništavanje završeno je svega 70 posto, a vojska ne očekuje da će biti otvoreno pre 2020. godine. Posao uništavanja 523 tone nervnog agensa, spakovanog u rakete i projektile, trebalo bi da bude gotov do 2023. godine.

Rok koji je bio 2007. godina odavno je probijen i pomeren je do 2012. godine, ali je probijen ponovo.

(Telegraf.rs / AP)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • tamo neki

    13. septembar 2013 | 18:24

    Gde je sad Francuska, Engleska, italija. Hajde crnogorci i hrvati trazite da se bombarduje usa! Slazem se svo hemisko oruzija, sve atomske bombe, sva municija sa osir. uranijumom, i td. da se unisti. Dali ce to dopustiti jedna bolesna nacija koja je nastala od kriminalaca koje su proterali iz Evrope.

  • petarBG

    13. septembar 2013 | 18:27

    Obama crno g...o mrzim USA!!!

  • Vlada

    13. septembar 2013 | 17:24

    Treba ukinuti sve to i niko da nema ni gram hemijskog oruzja

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA