IZBEGLI SANKCIJE: Hrvatska vlada izmenila sporni zakon

Hrvatska je neposredno pre ulaska u EU izmenila zakon o pravosudnoj saradnji u krivičnim stvarima sa članicama Unije tako što je primenu evropskog naloga ograničila samo na slučajeve krivičnih dela počinjenih nakon 7. avgusta 2002. godine

  • 1

Nakon višemesečne polemike u hrvatskoj javnosti i zaprećenih sankcija Evropske unije, vlada je danas usvojila izmenjeni zakon o pravosudnoj saradnji u krivičnim stvarima sa članicama EU, takozvani "Lex Perković", čime će puna primena evropske poternice stupiti na snagu 1. januara 2014. Predlog izmenjenog zakona upućen je u saborsku proceduru.

 

Hrvatska je, naime, neposredno pre ulaska u EU izmenila pomenuti zakon tako što je primenu evropskog naloga ograničila samo na slučajeve krivičnih dela počinjenih nakon 7. avgusta 2002. godine. Nezadovoljna takvom izmenom Evropska komisija je prošle sedmice pokrenula postupak za uvođenje sankcija protiv Hrvatske. Danas donesene izmene omogućiće prekid tog postupka.

 

 

Iz Evropske komisije pojašnjeno je da je mogućnost postavljanja vremenskog ograničenja za primenu evropske poternice postojala isključivo prilikom usvajanja evropskih propisa, kao i da je vremensko ograničenje Hrvatska mogla, ali nije zatražila tokom pristupnih pregovora.

 

- Mi smo se pozvali da to bude za krivična dela od 2002, dakle ne pre 2002, i to je, na kraju, rečeno da nije dopušteno. U redu. Onaj ko je to tako pregovarao u ime Hrvatske, neću reći da je učinio grešku ili grubi propust, ali da nije puno razmišljao, odnosno da nije uopšte razmišljao, to mogu reći - rekao je premijer Zoran Milanović, koji je potom prokomentarisao brojne komentare na račun njegove vlade.

 

- Od komentatora i analitičara, koji su proteklih dana komentarisali spor sa EK oko "Lex Perkovića", 99 odsto njih nije pročitalo zakon već su samo vikali, galamili i dizali paniku - izjavio je Milanović.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA