SNP traži da srpski bude službeni jezik u Crnoj Gori

- Socijalistička narodna partija smatra da srpski jezik, kao istorijski, tradicionalno i naučno utemeljen na ovim prostorima, treba da bude službeni jezik u Crnoj Gori i u tom stavu istrajaćemo i ubuduće - poručila je ta opoziciona partija

  • 11

Socijalistička narodna partija (SNP) saopštila je da srpski jezik, kao istorijski, tradicionalno i naučno utemeljen na prostoru Crne Gore, treba da ima status službenog jezika u toj državi.

 

Ta stranka je, povodom 26. septembra - Evropskog dana jezika, saopštila da u Crnoj Gori nisu otklonjene jezičke podele.

 

- U Crnoj Gori nametnute su nove jezičke granice. To je učinjeno suprotno lingvističkim normama i standardima, a zarad dnevno-političkih potreba vladajuće koalicije, koja zapravo i drži vlast stvarajući veštačke podele među građanima i po pitanju jezika - smatra SNP.

 

Ta partija podseća da je, zahvaljujući njenim amandmanima na Zakon o obrazovanju i vaspitanju, ostala na snazi odredba da se, imajući u vidu ista lingvistička osnova, nastava u školama izvodi i na srpskom jeziku.

 

- SNP smatra da srpski jezik, kao istorijski, tradicionalno i naučno utemeljen na ovim prostorima, treba da bude službeni jezik u Crnoj Gori i u tom stavu istrajaćemo i ubuduće - poručila je ta opoziciona partija.

 

U Ustavu Crne Gore kao službeni je definisan crnogorski jezik, dok srpski ima status jezika u službenoj upotrebi.

 

Raniji premijer Igor Lukšić i predstavnici opozicije su 2011. godine postigli politički dogovor da se nastavni predmet u školama zove crnogorski-srpski, bosanski i hrvatski, kao i da sadržaj tog nastavnog predmeta dominantno bude oslonjen na raniji program i udžbenike iz maternjeg jezika.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA