Ove godine nema aflatoksina u hrani i mleku!

- Dosadašnja istraživanja govore da nagla zahlađenja i pad temperature u periodu sazrevanja kukuruza i berbe nisu pogodovala daljem razvoju gljive i produkciji aflatoksina, što pokazuju i prvi preliminarni rezultati uzoraka uzetih sa polja - kažu nadležni za Telegraf

  • 4

Građani Srbije sa mirom mogu da piju mleko jer ono nema aflatoksina, kažu za Telegraf.rs u Ministarstvu poljoprivrede.

Što je još važnije, aflatoksina nema u kukuruzu, pa ga samim tim nema ni u mleku.

- Nadležne inspekcijske službe su na terenu, aktivno se sprovode mere nadzora kako bi sprečile pojave gljivica i njihovih toksina i kako bi se izbegli problemi u vezi sa aflatoksinom. Fitosanitarni inspektori kontrolišu proces proizvodnje, transporta i skladištenja kukuruza, a dosadašnja istraživanja govore da nagla zahlađenja i pad temperature u periodu sazrevanja kukuruza i berbe nisu pogodovala daljem razvoju gljive i produkciji aflatoksina što pokazuju i prvi preliminarni rezultati uzoraka uzetih sa polja - ističu za Telegraf u Ministarstvu poljoprivrede.

Kako kažu nadležni, sledeća i najvažnija faza je ispravno skladištenje. Oformljena je Komisija za ocenu stanja useva kukuruza i praćenje sadržaja mikotoksina u kukuruzu roda 2013. godine koja je predložila set preventivnih mera kojih se proizvođači i skladištari kukuruza moraju pridržavati kako bi se sprečila pojava aflatoksina i drugih mikotoksina u kukuruzu roda 2013. godine.

- Ministarstvo poljoprivrede će u skladu sa rezultatima monitoringa, u svim fazama, kada je to potrebno preduzimati sve neophodne i zakonom propisane mere, kako bi se sprečile pojave nedozvoljene koncetracije aflatoksina u hrani, ali i hrani za životinje, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštavana - kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Kada je reč o nivou aflatoksina u mleku, pored nacionalnog monitoringa ostataka nedozvoljenih supstanci i štetnih materija, i sve mlekare su u obavezi da kroz plan samokontrole sprovode uzorkovanje i kontrolu sirovog mleka na otkupnim mestima i na prijemu u mlekaru.

- Praćenjem stanja na farmama, zatim proverom hrane za životinje i sprovođenjem naloženih mera, nije utvrđeno prisustvo nedozvoljenih koncentracija aflatoksina M1 u sirovom mleku. Mlekare su na otkupnim mestima i na prijemu sirovog mleka uzorkovale 2.321 uzorak mleka u periodu od 1. do 20.9.2013. godine i svi rezultati su pokazali da je nivo aflatoksina M1 u sirovom mleku u dozvoljenim granicama - zaključuju u Ministarstvu poljoprivrede.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Xena

    13. novembar 2013 | 10:28

    A šta ima?

  • Marrina

    13. novembar 2013 | 09:14

    Nije ga nikad ni bilo nego ste samo digli aferu da zamazete oci narodu i skrenete misli sa drugih problema...

  • Zoran

    8. maj 2014 | 22:44

    Aflatoksina ima jer mi je muka čim popijem više od pola litre.Zamislite samo šta znači kad kažu "dozvoljeni nivo "otrova u mleku.Kako uopšte može biti dozvoljen nivo otrova?Pa dali su oni normalni.To mleko treba da piju i deca!Alo!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA