AFERA AFLATOKSIN: Ješić saslušan u policiji

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo je rekao da su prijava i istraga politički motivisani u nameri vlasti da "kriminalizuju pokrajinsku vladu"

  • 4

U istrazi slučaja "Aflatoksin" policija je jutros saslušala pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Gorana Ješića.

Ješić je rekao da je krivičnu prijavu protiv njega podneo bivši ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Goran Knežević. Prema njegovim rečima, policija je još u julu zaključila slučaj i predala izveštaj Tužilaštvu, ali je Tužilaštvo ipak zatražilo da on bude saslušan.

Ješić, koji je i funkcioner Demokratske stranke u Vojvodini, izjavio je da su prijava i istraga politički motivisani u nameri vlasti da "kriminalizuju pokrajinsku vladu". On je krajem februara upozorio je da je situacija, povodom prisustva aflatoksina u mleku, alarmantna, a na osnovu rezultata istraživanja koje je dobio.

Nakon saslušanja, Ješić se obratio novinarima i rekao da je istraga politički motivisana i da po zakonu Pokrajina imala pravo da vrši kontrolu i objavi informacije o bezbednosti hrane. Dodao je i da resorni pokrajinski sekretarijat i danas radi te provere u sklopu odredjenih programa za unapredjenje kvaliteta mleka, o kojem je obavešteno i Ministarstvo poljoprivrede.

On je kazao da krivične prijave koje je podneo protiv Ministarstva zbog stavljanja u promet namirnica koje ne odgovaraju kvalitetu i za uzimanje i davanje mita, "nikad nisu videle svetlost dana", a da njega "povezuju sa kriminalom i ponovo pokreću istrage".

Ješić je novinarima pokazao i dokument Republičke direkcije za robne rezerve u kojem je objavila "javni poziv za pozajmicu merkantilnog kukuruza sa prisustvom aflatoksina" u julu ove godine, što po njegovim rečima dokazuje da je Ministrastvo sve vreme "lažno negiralo prisustvo aflatkosina u mleku".

Ješić je naveo da je sve rezultate analiza prvo dostavljao Ministarstvu poljoprivrede i ministru Kneževiću, odgovarajući na Kneževićeve optužbe iz marta da su "odgovorni oni koji ga na vreme nisu upozorili i preduzeli preventivne mere".

Ješić je dodao da je jedini koji je suspendovan u aferi aflatoksin, bivši načelnik odeljenja za vetrinarsko javno zdravlje Slobodan Šibalić, u septembru vraćen na poziciju direktora Uprave za veterinu, iako je "opstruirao reviziju u svom ministarstvu".

Ješić je upitao i zašto još Srbija ima "najgori pravilnik u Evropi", kada je prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić u martu izjavio da će nivo aflatoksina u pravilnicima biti vraćen na 0,05 mikrograma i da će smeniti odgovorne. Rok za vraćanje nivoa tada je bio 15 dana.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Führer,befiehl wir folgen

    10. oktobar 2013 | 12:41

    Milom ili silom Vladu moras da hvalis. GESTAPO DEMOKRATIA

  • SloKG

    10. oktobar 2013 | 12:31

    "Uznemiravanje javnosti zbog objavljivanja zabrinjavajucih rezultata"? O jbt u kakvoj drzavi mi zivimo. Pa valjda narod ima pravo da zna da zakon dozvoljava da taj isti narod moze da bude trovan? Cheers

  • srle

    10. oktobar 2013 | 12:01

    Hapsi sve koji pisnu protiv vlade

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA