Tači otvara univerzitet usred Srbije?!

Nastava bi se na ovom univerzitetu odvijala na albanskom jeziku, a profesori bi bili iz Prištine. Zvaničnog stava Vlade Srbije o univerzitetu na albanskom jeziku još nema

  • 14

Jug Srbije bi već od naredne školske godine mogao da dobije još jedan univerzitet −  i to na albanskom! Ne zna se još gde, jer i Preševo i Bujanovac svojataju buduću visokoškolsku ustanovu. Inače, premijer prištinskih vlasti Hašim Tači najavio je da će na sve načine pomoći osnivanje ovog univerziteta, pišu "Novosti".

Predsednik opštine Preševo kaže da će univerzitet biti otvoren na teritoriji tog mesta, ali i predsednik opštine Bujanovac kaže da će kod njih biti sedište tog fakulteta! Nagip Arifi, predsednik opštine Bujanovac, otkriva da već postoji parcela na kojoj će se zidati, da nastava počinje dogodine i da je u četvrtak bio na sastanku u OEBS-u ovim povodom.

Ragmi Mustafa, predsednik opštine Preševo, kaže da za ideju osnivanja visokoškolske ustanove zna i vrh srpske države i "nemaju ništa protiv". Zvaničnog stava Vlade Srbije o univerzitetu na albanskom još nema! Mustafa tvrdi da je ideja da to bude državni univerzitet. "Neće to biti privatna, već javna ustanova", rekao je Mustafa za "Novosti".

Dodao je da će akreditacije tražiti od Komisije za akreditaciju u Beogradu i da će biti deo obrazovnog sistema Srbije.

- Iz Prištine će nam obezbediti profesore. Još ne znamo koje programe ćemo imati, ali počećemo sa jednim fakultetom, pa otvarati svake godine nešto novo. Za ovu godinu je kasno, ali već za sledeću bi ideja mogla da bude realizovana - rekao je Mustafa.

Ovi planovi nisu baš u skladu s uslovima, jer da bi neko otvorio univerzitet, mora da ima studije u tri oblasti i na tri nivoa studiranja − osnovne, master i doktorske studije. Isto tako, ako bi bio otvoren kao državni, ne bi mogla Priština samo da šalje predavače, jer bi morala da ih bira i plaća država Srbija.

- Prvi put čujem za takvu inicijativu - iznenađen je prof. dr Srđan Stanković, predsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje.

"Ukoliko takva ideja postoji, onda se zna kakva je procedura. Univerzitet može da osnuje i privatno lice, ali mora da traži dozvolu Ministarstva prosvete, a posle godinu dana i akreditaciju. Ukoliko je reč o državnoj instituciji, odluku o osnivanju mora da donese Vlada Srbije", rekao je Stanković.

Ideja da Priština pomogne i organizaciono i materijalno Albancima iz Preševa, Bujanovca i Medveđe, u osnivanju univerziteta, formalizovana je još juna ove godine. Tada je kosovski parlament usvojio rezoluciju o zaštiti prava Albanaca u Preševskoj dolini, tražeći reciprocitet sa pravima Srba na severu KiM, pišu "Novosti".

(Telegraf.rs / Izvor: Novosti.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Makarije

    10. oktobar 2013 | 22:56

    Neka otvara na kosovu, tamo ima dosta njih koje treba da obrazuje,.. To sa kukavičijim jajetom u Srbiji mu neće proći,..

  • dejan

    10. oktobar 2013 | 22:58

    Bas lepo bitno da svi u miru zivimo i gradimo buducnost za mlade'

  • Sanja

    11. oktobar 2013 | 01:03

    Ma briga sve vas a sto ce i Leskovac uskoro iz 'centra Srbije' nikom nista...Jug je iduvek patio i patice a sever samo gleda da spasi svoje g.....I evo njihovo se prorocanstvo ispunjava polako...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA