Po zatvorima u svetu 1.744 Srba!

Najčešći razlozi zbog kojih je državljanima Srbije određen pritvor su krađa, nezakonit ulazak i boravak u stranoj zemlji, ilegalan rad u državi domaćina, falsifikovanje različitih javnih isprava, fizičko nasilje, ali i krijumčarenje narkotika

  • 7

Po podacima Ministarstva spoljnih poslova Srbije, zaključno s poslednjim danom prošlog meseca, u zatvorima širom sveta kaznu izdržava 1.744 naša državljana, dok konačnu odluku suda čeka još 627 osumnjičenih da su počinili neko krivično delo u tuđoj državi.

Trenutno je najviše osuđenih naših građana u nemačkim zatvorima – 690, zatim u Austriji – 453, Mađarskoj – 64, Italiji – 24, Crnoj Gori – 59, BiH – 31... U isto vreme, Mađarska je proterala najviše naših državljana zbog nekog krivičnog dela – 179, Nemačka je to učinila 112 puta, Hrvatska 120, a Crna Gora 35.

Najčešći razlozi zbog kojih je državljanima Srbije određen pritvor su krađa, nezakonit ulazak i boravak u stranoj zemlji, ilegalan rad u državi domaćina, falasifikovanje različitih javnih isprava, fizičko nasilje, ali i krijumčarenje narkotika.

Od prošle godine, kada je na čelo Ministarstva spoljnih poslova došao Ivan Mrkić, srpski konzuli imaju obavezu da obilaze i strane zatvore u kojima robijaju državljani Srbije da bi im pružili zaštitu interesa i obezbedili kontakt s porodicom u Srbiji. Međutim, i dalje ima problema u onim državama u kojima Srbija nema konzule, ali se to nekako premošćava tako što konzul iz najbliže države odlazi u susedne i obilazi one koji robijaju daleko od kuće.

Po podacima Uprave MUP-a Srbije za međunarodnu operativnu policijsku saradnju, u prvih osam meseci ove godine izvršena je ekstradicija 46 domaćih državljana uhapšenih u inostranstvu, i u isto vreme obavljeno je 27 izručenja stranih državljana iz Srbije.

Prošle godine zatvorske kazne u Srbiji izdržavalo je 175 zatvorenika koji imaju pasoše stranih država, a najčešće su robijali zbog krivičnog dela vezanog za drogu i razbojništvo. Među njima je najviše građana BiH i Crne Gore, ali bilo je i zatvorenika iz drugih evropskih zemalja, poput Aus­trije, Makedonije, Holandije i Rumunije.

Prošle godine je 57 stranih osuđenika podnelo zahtev da ostatak kazne odsluži u svojoj matičnoj državi. Pošto na osnovu Evropske konvencije o transferu osuđenih lica strani državljanin kog je osudio sud u Srbiji može podneti zahtev da bude izručen svojoj zemlji, mnogi su to iskoristili nadajući se da će tamo brže izaći na slobodu.

Poslednjih godina u našim zatvorima su i ilegalni migranti, i to uglavnom državljani afričkih i azijskih zemalja koji prelaze granicu bez dokumenata i ne traže azil u Srbiji. Oni se po hitnom postupku upućuju kod prekršajnog sudije i obično dobijaju kaznu od desetak dana zatvora, a posle toga se vraćaju u državu iz koje su prešli našu granicu.

(Telegraf.rs/ Izvor: Dnevnik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA