Nikolić: Interes Srbije je da Ustavni sud bude samostalan!

- Ustavni sud Srbije zadužen je za ustavnost i zakonitost i predstavlja savest naroda koja će nas opomenuti uvek kada zanemarimo ustav - kaže predsednik Srbije

  • 3

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je danas da je u interesu Srbije da Ustavni sud bude samostalna institucija koja štiti zakonitost, ustavnost i prava građana.

- Ako je Narodna Skupština zadužena za donošenje zakona, predstavlja volju i svest naroda, onda je Ustavni sud Srbije zadužen za ustavnost i zakonitost i predstavlja savest naroda koja će nas opomenuti uvek kada zanemarimo ustav - naglasio je Nikolić u Skupštini Srbije, gde se obeležava 50 godina postojanja Ustavnog suda Srbije.

Predsednik je naglasio da se, kada kada se govori o Ustavnom sudu Srbije, govori o zakonitoisti, stručnosti i pravdi.

Nikolić je poručio da se jasno držao principa podele vlasti i da u tome ostaje dosledan.

- Ustav mora da se poštuje kako bi građani ostvarili svoja prava - naglasio je predsednik Srbije na otvaranju međunarodne konferencije "Položaj i perspektiva ustavnog sudstva" koja se održava povodom 50 godina od osnivanja Ustavnog suda Srbije.

On je dodao da je zaslugom aktuelne vlasti Ustavni sud Srbije ove godine dobio i svoju zgradu.

Prema njegovim rečima Ustavni sud sada radi u punom sastavu i predstavlja ne samo zaštitnika svih građana već i zaštitnika pojedinačnih prava i poslednju instituciju koja štiti građane.

Prema njegovim rečima tom ulogom Ustavni sud omogućava građanima da brže i jeftinije ostvare svoja prava, a ne da u nekim slučajema to ostavaruju po međunarodnim sudovima.

- Ni predsednik ni ustavni sud nesmeju biti pod uticajem stranaka - rekao je Nikolić i još jednom ponovio da oba ta organa vlasti moraju imati nadstranački karakter i da budu čuvarui demokratije i prava građana.

On je dodao da predsednik ne sme da utiče na rad Ustavnog suda, kao ni obratno, ali da je saradnja neophodna.

- Očekujem da sudije Ustavnog suda odluke donose po pravu i savesti. Na njihovo dostojanstvo i poštenje računa čitava Srbija - poručio je Nikolić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • стрептомицин

    17. oktobar 2013 | 13:27

    Јесте интерес Србије и Срба, али није твој и твоје екипе на власти. Замисли само да уставни суд независно обавља своју дужност па сви ви који кршите устав завршите на дебелој робији у неком каменолому? Ми смо за!

  • Anonimna budala

    17. oktobar 2013 | 15:32

    Lepa govorancija, ali bez ikakvog značaja. Meni taj uustavni sud nije odgovorio na žalbu 32 meseca. Čekali ds dobiju zgradu. Toliko o radu ovog "nepolitičkog" suda. Sve je u ovoj jadnoj srbiji politizovano, čak i voda koju pijemo!

  • Bogoje

    17. oktobar 2013 | 11:40

    Sud za sud nego objasni zasto moramo da uvozimo cigarete iz croacije,sudstvo nam je ko i drzava,lose...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA