GLAMOČIĆ: Možda već jedemo GMO hranu!

Liberalizacija u vezi sa GMO je od vitalnog interesa za Srbiju, a o tome će stav zauzeti vlada

  • 16

- Strah od genetski modifikovane hrane nije opravdan, jer ne postoje naučni dokazi o njenoj štetnosti - ocenjuje ministar poljoprivrede Dragan Glamočić i poručuje da je liberalizacija u vezi sa GM hranom od vitalnog interesa za Srbiju.

 

Što se tiče izmene Zakona o genetski modifikovanim organizmima (GMO), Glamočić ocenjuje da je liberalizacija u vezi sa GMO od vitalnog interesa za Srbiju i napominje da će o tome stav zauzeti vlada.

 

Sadašnji srpski propisi, koji zabranjuju uzgajanje i promet GMO, nisu u skladu sa propisima EU, Svetske trgovinske organizacije i Kartagena sporazumom o biološkoj sigurnosti, i da je u interesu potrošača da se promet te hrane i zakonodavstvo u Srbiji uredi, iako je narod protiv toga.

 

 

Ministar poljoprivrede poručuje da potrošači ne treba da brinu ukoliko dođe do liberalizacije GMO, jer će ti proizvodi biti vidno deklarisani, a proći će i rigorozne mere kontrole biološke sigurnosti. Ministar je potvrdio i da su izmene propisa potrebne zbog članstva Srbije u Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

 

Upitan kako će promet GMO utičati na proizvodnju organske hrane, koja je potencijal srpske poljoprivrede, ministar Glamočić podseća da je Srbija odučila da ide u pravcu EU, i da mora da poštuje njeno zakonodavstvo, koje je, kaže, veoma uređeno.

 

Ministar potvrđuje da je proizvodnja organske hrane potencijal Srbije, da će ministarstvo "baciti akcenat" na proizvodnju organske hrane da bi se ona razvila a proizvodi plasirali na tržište EU.

 

 

Smatra i da treba napraviti jasnu razliku u ceni između organske hrane i GMO.

 

Bruto vrednost ove industrije u Srbiji iznosi oko 4,5 milijardi evra, a njen potencijal je 12 milijardi evra, što pokazuje da se ulaganje u agrar isplati.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marina Marković

    18. oktobar 2013 | 11:28

    Kakva vam je to demokratija kad gurate pod nos narodu nesto sto ne zeli..mi smo ti koji placaju porez i valjda se i mi nesto pitamo...Posle svih uslova ja ne da ne zelim u prokletu EU i sve vise je narod protiv nje..Hvala Bogu imam odakle zdravu hranu da nabavim..Inace,zar treba da se pokaze los uticaj GMO na zdravlje pa da se nesto ucini?Nista ne moze da bude zdravije od onog sto je priroda napravila..

  • Srbin

    18. oktobar 2013 | 10:59

    Ni pederi, ni kradja para od naroda,ni izdaja Kosmeta vam nisu dosli glave,al budete pokusali da progurate ovaj otrov narodu Srbije,platicete za sve!

  • Cilivili

    18. oktobar 2013 | 11:26

    Necu u eu I NECU gmo!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA