Za pola godine 1,5 milijardi evra od dijaspore!

Prema podacima Svetske banke, koja je pokušala da izmeri i neformalne kanale, godišnje u Srbiju stigne oko 5,5 milijardi dolara

  • 7

Srpska dijaspora spada među najdarežljivije i među prvih deset je u svetu po doznakama koje šalje u maticu, izjavila je direktorka Kancelarije Vlade Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Slavka Drašković.

- U prvih šest do osam meseci ove godine, prema podacima Narodne banke Srbije, stiglo je oko 1,5 milijarde evra, odnosno oko dve milijarde dolara, međutim ne mogu da se izmere i svi neformalni kanali kojima novac pristiže u zemlju - rekla je Drašković.

Ona navodi da prema podacima Svetske banke, koja je pokušala da izmeri i neformalne kanale, godišnje u Srbiju stigne oko 5,5 do 5,6 milijardi dolara.

Ukazujući da može da se računa da neformalnim kanalima stiže čak možda i duplo više novca, ona je istakla da, zavisno da li se računa formalno ili neformalno pristizanje sredstava, 10, pa čak i do 20 odsto bruto nacionalnog proizvoda čine doznake iz dijaspore.

Prema njenim rečima, doznake ne samo da pomažu likvidnost privrede nego predstavljaju novac koji nikad nije zakazao bez obzira kakva je kriza u svetu.

- Dijaspora nikada sa svojim doznakama nije zakazala. Ona šalje svojim rođacima, prijateljima i smatra se da oko 11 odsto građana Srbije, ono što se zna i što ide formalnim kanalima, dobija pomoć iz inistranstva - rekla je dr Slavka Drašković.

Kako je istakla, doznake su najstabilniji izvor prihoda za Srbiju koja se nalazi na osmom mestu u svetu poredeći ono što se dobija od dijaspore u odnosu na bruto nacionalni proizvod.

Prema njenim rečima, neophodno je da novac uđe legalnim putem ne samo zbog države i potrebe da se zna šta i kako dolazi, nego i radi normalnog funkcionisanja privrede.

- Zato je Kancelarija Vlade Srbije za dijasporu i Srbe u regionu potpisala specijalni protokol sa državnom bankom Privrednom bankom Beograd koja je ponudila specijalne uslove za sve investicije i promet sa dijasporom i uopšte sa inostranstvom - rekla je Drašković, dodajući da se tim protokolom obezbeđuje protok novca bez ikakve provizije.

Međutim, dok smo po doznakama na osmom mestu u svetu, kada su u pitanju investicije srpske dijaspore u maticu Srbija se nalazi na začelju.

Dok je u drugim zemljama odnos investiranja i doznaka 50 prema 50, to u Srbiji nije slučaj te podaci govore da kapital koji stiže iz dijaspore ima odnos 90 odsto za doznake prema 10 odsto za investicije.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bogoje

    19. oktobar 2013 | 11:32

    A dobro se secam sta je dacic govorio o tim ljudima pre izbora Mnogo smo mi dobar narod a momentalno vodjen najgorim politicarima u svojoj istoriji-zadnjih 20 i kusur godina. Brankovic je ogromni patriota za ovaj copor novcagladnih hijena.

  • фрфљави

    19. oktobar 2013 | 15:07

    А шта добија та дојаспора од те исте матице као бенефиц? До скоро је плаћала већу тарифу на наплатним рампама. Имагинарно, фиктивно и измишљено путно осигурање при уласку у тој истој Матици. Бахато понашање, да не кажем крађа од стране цариника па онда најмање још два пута у континенталном делу земље их дочека МИЛИција са још убедљивијим разлозима да треба да касирају прекршаје који су неопростиви од стране суда али дало би се решити тај спорни случај уз коју милка чоколаду, ред бул и 20 ојра илити евара! А највећи бенефиц добијају од самог народа и местима у којим бораве. Са све декларацијом, евоооо стиигли гастоси, гастарбајтери уображени којима све смета овде код нас и постају све раздражљивији... Итд... Ма шта је урадила та Матица и тај Народ да се тај исти народ осећа да су дошли кпд СВОЈЕ куће а не да се осећају КАО код своје куће! Срамота!

  • стрептомицин

    19. oktobar 2013 | 11:58

    Још само да лоповска власт нађе начина да и то опљачка од народа.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA