Petorica vladika osveštala crkvu Svete Petke

Crkvu u naselju Busije, čiji je ktitor koncern "Bambi", osveštale su vladike SPC: Ignjatije, Irinej, Justin, Grigorije i Jovan

  • 8

U naselju Busije u Požarevcu, danas je osveštana crkva Svete Petke, čija je gradnja započela 6. oktobra 2001. godine.

Osveštanje su obavili vladika braničevski Ignjatije, episkop novosadski i bački, somborski i segedinski Irinej, episkop timočki Justin, episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, kao i episkop šumadijski Jovan.

Održana je i sveta arhijerejska liturgija, uz prisustvo velikog broja vernika, sveštenstva iz Braničevske eparhije i predstavnika lokalne samouprave. Crkva u naselju Busije posvećena je prepodobnoj majci Paraskevi, u narodu poznatijoj kao Cveta Petka.

Požarevački hram, koji može da primi oko 2.500 vernika, sazidan je uz pomoć brojnih donatora, među kojima je najveći koncern "Bambi", ktitor ovog hrama. Ostale donacije priložili su vernici i državna i gradska javna preduzeća, dok je požarevački garnizon Vojske Srbije uredio crkvenu portu.

Crkva u naselju Busije, koju je projektovao požarevački inženjer Krsta Nikolić, jedna je od najvećih u Evropi i sigurno najveći verski objekat posvećen Svetoj Petki. Za njeno podizanje, grad Požarevac besplatno je ustupio 50 ari placa u Ulici Strahinjića Bana.

Osim u naselju Busije, u Požarevcu postoje još dve pravoslavne crkve: crkva Svetih arhangela Mihaila i Gavrila, koju je podigao knez Miloš Obrenović 1819. godine, i crkva Svetog Nikole, u Ulici Vojske Jugoslavije.

(D. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sektasi

    20. oktobar 2013 | 16:19

    Aleksandre, bolje uzmi malo gramatiku srpskog jezika u ruke i uči nego da lupas ove sektaske gluposti preko interneta!

  • Rasa

    20. oktobar 2013 | 17:08

    Kako lepa vest! Nadam se da ce biti puna vernika.

  • Student

    20. oktobar 2013 | 17:37

    I da,slava Gospodu,kad narod ima jos jedan hram!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA