AKO IMA SNEGA I LEDA: Od 1. novembra sve četiri zimske gume

Ukoliko nema snega, leda i poledice u tom periodu mogu da se koriste i letnje gume na svim točkovima, ali šara na gazećem sloju pneumatika mora biti najmanje četiri milimetra

  • 3

Vozači u Srbiji od 1. novembra do 1. aprila moraju da imaju zimske gume na sva četiri točka ukoliko je na putu sneg, led ili poledica, izjavio je direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Stojadin Jovanović.

- Tu obavezu predviđa pravilnik o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za učešće vozila u saobraćaju - rekao je Jovanović.

Ukoliko nema snega, leda i poledice u tom periodu mogu da se koriste i letnje gume na svim točkovima, ali šara na gazećem sloju pneumatika mora biti najmanje četiri milimetra, kao i kod zimskih guma.

- Osim toga, ukoliko se vozila od 1. novembra do 1. aprila kreću van naseljenog mesta moraju biti opremljena i zimskim lancima u prtljažniku i moraju ih staviti na točkove ako se kreću deonicama na kojima je njihova upotreba predviđena saobraćajnim znakom - kazao je Jovanović.

Vozači autobusa i kamiona moraju da imaju i lopatice za čišćenje snega.

Vozačima se savetuje da koriste zimske gume u tom periodu zbog promenljivog vremena, s obzirom na to da one imaju bolje prijanjanje na kolovozu i mnogo su bezbednije, a naročito prilikom naglog kočenja.

Kazne za vozače zbog neposedovanja i nekorišćenja zimske opreme iznose 3.000 i 5.000 dinara.

U zavisnosti od dimenzija gume i proizvođača, nabavka sva četiri zimska pneumatika sa montiranjem može da košta od 15.000 do 40.000 dinara.

Cene zimskih guma se uglavnom kreću od 3.500 dinara, koliko koštaju gume domaćeg proizvođača, pa do 10.000 za uvozne pneumatike.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA