Zašto su prazne RK Beograd u Knezu?

Objekti Robne kuće Beograd u Knez Mihailovoj ulici još uvek su prazni jer su predmet restitucije, pišu "Novosti". Predugovor sa H&M već potpisan

  • 1

Nekadašnji trgovinski gigant Robne kuće Beograd, koji je zapošljavao 10.000 radnika, beležio dnevne promete od milion i po maraka, nudio 100.000 artikala, danas, posle šest godina od privatizacije, konačno je počeo da vraća stari sjaj.

Beogradske izloge tako krase poznati svetski brendovi, a vlasnici najavljuju da će se i najtraktivnije lokacije koje su sada prazne - uskoro ispuniti atraktivnom ponudom.

Najbolje od svih objekata u Beogradu rade lokali u Beograđanki i na Terazijama. Više od 45 odsto prostora zakupljuje "Njujorker". U robnim kućama posluju i "Roda marketi", koji su u vlasništvu "Merkatora".

- Deo prostora izdajemo i kineskim trgovcima. Istina, oni su nam, ipak, poslednja solucija - kaže Luka Živanić, sin vlasnika "Verano motorsa", zadužen za finansije i nove investicije u kompaniji.

Robne kuće Beograd privatizovane su 2007. godine, a u glavnom gradu trenutno je izdat prostor u sedam objekata. Kompanija "Verano motors" poseduje 33 odsto kapitala, a većinski vlasnik je grčki "Marfi investment grupe".

- U našem vlasništvu je 27 robnih kuća Beograd, a trenutno nam je veliki problem sa dva lokala u Knez Mihailovoj ulici. Dok objekat u Knez Mihailovoj 41 uopšte ne funkcioniše, prostor u "Nami", preko puta "Ruskog cara", izdajemo na kratke periode za izložbe, sajmove, ali i tu nam problem nije trajno rešen - kaže Živanić.

 

Kako on kaže, u oba slučaja su problemi sa vlasničkim listom. Prostor u Knez Mihailovoj 5 (RK "Nama") površine 4.000 kvadrata potražuje naslednik Mladen Komadinić. Slična je situcija i sa onim u Knez Mihailovoj 41, kao i u prostoru u istoj ulici u broju 43. Oba ova lokala imaju 7.000 kvadrata.

- Ruska Sberbanka je nameravala da uđe u jedan od prostora, ali kada su videli da papiri nisu čisti, odustali su. Firma H&M ima predugovor da u RK "Nama" da otvori radnju, sa ekskluzivnom linijom kakve postoje i u Londonu i drugim evropskim metropolama - navodi Živanić.

Prodaja "Robnih kuća Beograd" još jedna je u nizu privatizacija koje su obavljene pre nego što je usvojen Zakon o restituciji.

- Veliki problem u privatizaciji Robnih kuća nam je bilo to što smo objekte nudili kupcima, a da prethodno nismo rešili njihovo prvobitno vlasništvo - kaže Ivan Paligorić iz Agencije za privatizaciju.

Početna cena za RK bila je 140 miliona evra, a na aukciji je učestvovalo deset zainteresovanih kupaca, od kojih sedam inostranih.

Vlasnik "Verano motorsa" Radomir Živanić ih je platio 360 miliona evra. U njihovom vlasništvu je više od 30 objekata i distributivni i poslovni centar sa oko 240.000 kvadrata. U sastavu su i objekti u Podgorici i Bijelom Polju.

(Telegraf.rs / Izvor: Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dingo

    24. oktobar 2013 | 11:55

    Kako li su dosli do para da ih kupe? Kad' nemogu da ih ni iznajme,poslovni nema sta, a za oni 10. hiljada....ma ko ih ....au gde dogurasmo?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA