PORIČE: SAD optužile ruskog političara za špijunažu

Jurij Zajcev, direktor programa kulturne razmene ruske vlade, pokušao da vrbuje mlade Amerikance kao izvore informacija, a FBI istražuje ceo slučaj

  • 0

Ruski zvaničnik zadužen za kulturnu razmenu sa sedištem u Vašingtonu Jurij Zajcev, za koga američki izvori tvrde da je predmet istrage FBI, poriče da je špijun, javila je danas ruska novinska agencija Itar-Tas s.

FBI istražuje da li je Zajcev, direktor programa kulturne razmene ruske vlade, pokušao da vrbuje mlade Amerikance kao izvore informacija, prenosi AP, pozivajući se na neimenovani izvor u Vašingtonu, koji nije želeo da bude imenovan, pošto je istraga u toku.

Zajcev je odbacio ove optužbe kao pokušaj da se naruše odnosi između Moskve i Vašingtona.

- Sramota je da se odjeci hladnog rata čuju s vremena na vreme u rusko-američkim odnosima - rekao je on, prenosi ruska agencija Itar-Tas s.

I portparol ruske ambasade u Vašingtonu Jevgenij Horiško odbacio je takve sumnje, rekavši ruskoj agenciji da "takve horor priče mirišu na doba hladnog rata".

Portparol FBI Džejson Pek nije želeo da komentariše ove tvrdnje.

O toj istrazi je najpre pisao američki magazin "Mader Džons", navodeći da je organizacija na čijem je čelu Zajcev platila troškove posete oko 130 Amerikanaca Rusiji, a među njima je bilo saradnika američkih političara, predstavnika neprofitnih organizacija i zvaničnika iz sveta privrede.

Ruski centar za nauku i kulturu, koji Zajcev vodi, organizuje kurseve jezika i kulturne programe.

Američki časopis navodi da su agenti FBI intervjuisali Amerikance koji su učestvovali u programu kulturne razmene i dodaje da Zajcev nije učestvovao u putovanjima koja je organizovao i da je imao ograničene kontakte sa Amerikancima koji su odlazili na putovanja.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA