Koliki mito traže za posao u zdravstvu?

Na SMS servis za prijavu korupcije u zdravstvu od 12. juna do 12. oktobra stigle su 643 prijave, od kojih je 427 bilo validno, a trećina validnih prijava odnosila se na zapošljavanje

  • 4

Za posao lekara i medicinskih sestara u nekim zdravstvenim ustanovama u Srbiji od kandidata je tražen mito od 15.000 evra do 20.000 evra, pokazalo je predstavljeno istraživanje organizacije Srbija u pokretu.

- Ljudi su prijavljivali da im je toliko traženo za zaposlenje. Mi smo takve slučajeve poslali tužilaštvu i bilo je nekoliko krivičnih prijava, pa ćemo videti kako će biti procesuirani i da li će dobiti epilog na sudu - rekao je Predrag Stojičić, predsednik odbora "Glasno za zdravstvo" pri organizaciji "Srbija u pokretu".

Stojičić je naveo da su na SMS servis za prijavu korupcije u zdravstvu od 12. juna do 12. oktobra stigle 643 prijave, od kojih je 427 bilo validno, a trećina validnih prijava odnosila se na zapošljavanje.

- Zato smo preporučili da se uspostave kriterijumi i standardi za zapošljavanje u zdravstvu na nivou cele Srbije, odnosno za raspisivanje i sprovođenje konkursa za zapošljavanje zdravstvenih radnika - rekao je Stojičić.

Istraživanje i projekat Novinari u akciji "Glasno za zdravstvo" podržali su Agencija za borbu protiv korupcije i Program UN za razvoj (UNDP).

Zamenik direktora Agencije za borbu protiv korupcije Vladan Joksimović rekao je da je istraživanje UNDP i Cesida iz juna 2013. godine pokazalo da 68 odsto ispitanika smatra da korupcije ima u zdravstvu, i podsetio da je istraživanje Svetske banke pokazalo da je Srbija četvrta zemlja na svetu po korupciji u zdravstvu.

- Prema analizi "European consumer health agency" za 2012. godinu, rađene za potrebe EU, zdravstveni sistem Srbije se među ukupno 34 zemlje našao na dnu liste po stepenu kvaliteta usluga i položaju pacijenata - rekao je Joksimović.

Predstavnica misije UNDP u Srbiji Jelena Manić Petronikolos rekla je da građane direktno najviše pogađa korupcija u zdravstvu i da je 47 odsto ispitanika tokom ankete obavljene u junu navelo da je dalo mito u zdravstvu.

(Telegraf.rs / Izvor: Vestionline)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Markonato86

    24. oktobar 2013 | 15:04

    Mojoj supruzi su za mesto terapeuta trazili 7000 eur. Umesto toga je pocela privatno da radi i Bogu fala ispalo je bolje nego da smo tim pederima dali novac.

  • Nema

    24. oktobar 2013 | 15:43

    Mom bratu trazio doktor da ga zaposli stan u zemunu.. strasno sta se radi u zdravstvu.. majko moja koja smo mi seljana..

  • Gepard

    24. oktobar 2013 | 16:50

    U zdravstvu je najveca korupcija !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA