Srbija dobija mašinu za proizvodnju kajmaka!

Profesor Ognjen Maćej i inženjer Dušan Marković došli su do ideje da naprave uređaj koji bi omogućio da se dobije kajmak ujednačenog, standardnog kvaliteta

  • 5

Srbija bi uskoro mogla da dobije uređaj za proizvodnju kajmaka ujednačenog i vrhunskog kvaliteta, koji bi, kako ističu autori patenta, imao "prođu" na svakom tržištu i postao nacionalni brend.

Na ideju da konstruišu takav uređaj došli su profesor Ognjen Maćej i inženjer Dušan Marković, a njihov patent će omogućiti povećanje proizvodnih kapaciteta, uz zadržavanje autohtonog načina proizvodnje.

Proizvodnja kajmaka u Srbiji sada je dosta usitnjena, a kako je ukazao Maćej, najveći problem je mikrobiološka slika kajmaka, budući da se priprema na otvorenim prostorima, takozvanim katunima, uglavnom na planinama.

- Zbog toga smo došli do ideje da napravimo uređaj koji bi omogućio da se dobije kajmak ujednačenog, odnosno standardnog kvaliteta, da se proizvodi na izvorni način kako bi se sačuvale sve njegove senzualne karakteristike i hemijski sastav, a da mu se obezbedi dobra mikrobiološka slika - naveo je Maćej.

Prednost uređaja je i njegova ekonomska opravdanost, jer omogućava da se proizvede veća količina kajmaka na manjem prostoru.

Kajmak se proizvodi samo u pojedinim delovima zemlje, pre svega u zlatiborskom, užičkom i kraljevačkom području.

(Telegraf.rs / Izvor: RTS / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tutor

    28. oktobar 2013 | 15:35

    Jebi ga onda, koji će nam moj takav kajmak.

  • Prof.Biologije

    28. oktobar 2013 | 17:20

    Kakmak se već hiljadama godina priprema na tradiciolalan način od kuvanog kravljeg ili ovčijeg mleka, nema tu šta da se izmisli, kada je sve već izmišljeno.

  • lvan

    28. oktobar 2013 | 16:34

    Tehnolozi sa planina su ipak najbolji

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA