NOVI SAD OBARA REKORD: Najviše beba u poslednje dve decenije!

U najvećem novosadskom porodilištu Betaniji zaključno sa septembrom na svet je došlo 4.720 mališana, a kako se očekuje, do kraja godine trebalo bi da bude rođeno više od 6.500 beba

  • 7

Prema dosadašnjem trendu, 2013. će biti najplodnija godina u Novom Sadu u poslednje dve decenije. U najvećem vojvođanskom porodilištu, novosadskoj Betaniji, očekuju da će do kraja godine biti rođeno više od 6.500 beba, najmanje 150 više nego prošle godine.

Tokom poslednjih 20 godina u Betaniji, u kojoj se ne porađaju samo novosadske mame, već porodilje iz svih krajeva Vojvodine, broj porođaja kretao se između 5.900 i 6.400. Ove godine, navijaju lekari, vredne mame i tate napraviće prevrat - biće rođeno više 6.500 beba. Zaključno sa septembrom na svet je došlo 4.720 mališana.

- Još prošle godine primetio se blagi porast broja porođaja, a ove godine zaista se oseti da se povećava broj beba i to nas raduje. To jeste tendencija blagog rasta, ali za nas je veoma značajna - kaže načelnik Betanije Dragan Stajić.

A kako saznajemo od sestara na Betaniji, mame i tate u Vojvodini najaktivnije su bile prvih meseci jeseni, od kraja oktobra do sredine decembra. Stoga se samo u julu i avgustu na Betaniji rodilo 1.215 beba, ali je i januar stigao među rekordne mesece sa 567 novorođenčadi. Inače, u Betaniji se mesečno rodi nešto više od 450 beba.

Nažalost, Betanija ove godine još nije uspela da obori svoj dnevni rekord od 39 porođaja koji je nepromenjen već više od pet godina, a opasno blizu rekorda bio je 18. septembar kada su se rodile 34 bebe. U septembru je zabeležena i noć sa najviše porođaja: lekari su za samo 12 noćnih sati prisustvovali rođenju čak 29 beba.

- Taj utorak bio je naš srećan dan. Lekari su uradili čak 33 porođaja i to sve prirodnim putem. Kako je jedna porodilja na svet donela blizance, tog dana su rođene čak 34 bebe - kaže Stajić.

On napominje da je značajno i to što je u Betaniju ove godine stiglo mnogo trećerotki. Iako je još rano proglašavati kraj bele kuge u Vojvodini, ovakav trend je svakako povod za slavlje. Top pet najplodnijih dana u 2013. kada se rodilo najviše beba su: 18. septembar; 3. oktobar, 19. avgust, 9. oktobar i 30. jul.

(Telegraf.rs / 24sata.rs / H. Dunđerov)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA