Gugl ogorčen zbog navoda o hakovanju NSA

Gugl i Jahu tvrde da nisu davali podatke i da ih je NSA hakovao, a NSA se brani da to nisu radili jer im je zakonom zabranjeno da špijuniraju američke kompanije

  • 2

Kompanija Gugl izrazila je danas ogorčenost povodom navoda da je američka Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) hakovala njene linkove koji povezuju baze podataka.

Šef pravne službe Gugla Dejvid Dramond rekao je da ta kompanija nije znala za ove navodne aktivnosti i da nije dozvolila vladi bilo kakav pristup svojim sistemima, prenosi BBC.

- Ogorčeni smo pred činjenicom da je vlada, kako izgleda, toliko daleko otišla u cilju presretanja podataka iz naših privatnih mreža, što ukazuje na potrebu za hitnom reformom - istakao je on.

Prema njegovim rečima, Gugl je odavno zabrinut zbog mogućnosti da dođe do ovakve vrste špijuniranja, zbog čega je ta kompanija i nastavila da sve više uvodi šifrovani sistem u svoje servise i linkove.

Ovi komentari su usledili nakon što je američki list "Vašington post" objavio, na osnovu informacija koje je odao odbegli saradnik NSA Edvard Snouden, da je NSA hakovala linkove koji povezuju baze podataka kojima operišu Gugl i Jahu.

Direktor NSA tvrdi da njegova agencija nije pristupala kompjuterima tih kompanija.

- Nama nije dozvoljeno da ulazimo u servere američkih kompanija i uzimamo podatke - rekao je general Kit Aleksander televiziji "Blumberg".

Neimenovani portparol kompanije Jahu kazao je da je ta korporacija uvela "stroge kontrole kako bi zaštitila bezbednost svojih baza podataka i nije dozvolila pristup svojim bazama ni za NSA ni za bilo koju drugu državnu agenciju".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nemanja

    31. oktobar 2013 | 14:27

    Mora google sada nekako da se opere.

  • Kojot

    3. novembar 2013 | 05:07

    I to je samo patka, svaka budala na zapadu zna da google nebi ni ppstojao i facebook i mnogi drugi da ih nisu finansirale tajne sluzbe, sto i jeste svrha bila njihovog postojanja. Same gluposti da bi nastavili po starom, zna se da na zapadu zakonski mogu uci u svaku datoteku i time seru jer oni su sebi te zakone zato i pravili

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA