GODIŠNJE: U svetu se porodi sedam miliona maloletnica

Najviše maloletničkih trudnoća evidentirano u zemljama zapadne i centralne Afrike. Zemlje jugoistočnog Balkana nalaze se na dnu liste ugroženih država, a u toj regiji prednjače Crna Gora i Srbija

  • 4

Populacijski fond Ujedinjenih nacija (UNFPA) objavio je izveštaj za 2013. godinu u kojem se adolescentska trudnoća našla u fokusu istraživanja, budući da je majčinstvo u detinjstvu postalo globalni problem koji posebno pogađa zemlje u razvoju.

Svake godine oko 7,3 miliona devojaka mlađih od 18 godina iznese trudnoću, a najmanje dva miliona njih mlađe je od 14 godina. Prema izveštaju UNFPA, rana trudnoća ostavlja trag na zdravlje devojaka, ugrožava dalje obrazovanje, kao i uživanje osnovnih prava. Pod rizikom su i novorođenčad.

Izveštajem UN utvrđeno je kako su devojke iz siromašnijih, ruralnih sredina, kao i s nižim stepenom obrazovanja, posebno izložene riziku rane trudnoće, pa je najviše maloletničkih trudnoća evidentirano u zemljama zapadne i centralne Afrike.

Zemlje jugoistočnog Balkana nalaze se na dnu liste ugroženih država, a u toj regiji prednjače Crna Gora i SrbijaBroj maloletničkih trudnoća na 1.000 devojaka, između 15 i 19 godina, u Crnoj Gori iznosi 24, a u Srbiji – 22. Bosna i Hercegovina imala je 17 takvih trudnoća na 1.000 devojaka, Hrvatska 13, Albanija 11, a Slovenija samo dve.

Međutim, kada je reč o etničkim manjinama, u Srbiji je registrirano čak 158 ranih trudnoća u romskoj populaciji, što je šest puta više od nacionalnog proseka.

(Telegraf.rs / Izvor: Aljazeera)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA