APEL TELEGRAFA: Objavite imena svih osuđenih pedofila i narko-dilera!

Zakon za sada ne dozvoljava ovako nešto. Šta vi mislite o tome, da li treba promeniti zakon i omogućiti narodu da zna ko su osuđeni narko-dileri, pedofili i ostali prestupnici s teškim krivičnim delima u njihovoj okolini?

  • 25

Iako bi za meštane svakog naselja u Srbiji bilo i te kako korisno kada bi se objavila imena, adrese i mesta delovanja svih narko-dilera, pedofila i razbojnika koji žive u njihovom kraju, prema sadašnjem zakonododavstvu u Srbiji, to nije moguće, zbog čega pokrećemo akciju da se taj deo zakona promeni.

Niz dokumenata kojima se štite osnovna ljudska prava, a koja su implementirana i u Ustav Republike Srbije, onemogućavaju objavu ovih podataka. 

- Prema Univerzalnoj deklaraciji o pravima građana, kao i Evropskoj konvenciji, čiji su delovi uneti i u Ustav Republike Srbije, svako je nevin dok sud ne utvrdi drugačije - kaže advokat Sava Anđelković.

On objašnjava da to što postoje krivične prijave protiv pojedinaca za koje se veruje da su počinili neko nezakonito delo ne daje za pravo pojedincima i grupama da obelodanjuju lične podatke dotične osobe, kao i da ih deklarišu kao dilere i pedofile, jer je to kršenje pretpostavke nevinosti.

Takođe, objavljivanjem podataka (ličnih fotografija, adrese i sl.) bivšeg osuđenika za neko krivično delo moguće je pekršiti neku od konvencija koje se bave ljudskim pravima.

Praćenje, a zatim i evidentiranje podataka o bivšim osuđenicima za neko krivično delo je u strogo službenoj evidenciji kako bi se utvrdilo da li je bivši osuđenik povratnik.

Tako kaže zakon. Možda je vreme da se on menja kako bismo zaštitili sebe i svoje najbliže.

Šta vi mislite o tome, da li treba promeniti zakon i omogućiti ljudima da znaju ko su osuđeni narko-dileri, pedofili i ostali prestupnici s teškim krivičnim delima u njihovoj okolini?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA