SRBIJA: Bogata deca ponižavaju vršnjake!

Društvene razlike među decom su sve veće, a sociolozi smatraju da su bogati roditelji najveći krivci koji svojim mezimcima ispunjavaju sve želje i obasipaju ih skupim stvarima

  • 55

Društvena raslojavanja i nejednakosti među osnovcima i srednjoškolcima iz godine u godine sve su veće. U pojedinim školama u prestonici, ali i u većim gradovima u Srbiji đaci biraju društvo prema dubini roditeljskog novčanika.

- Veća su raslojavanja u gimnazijama, ekonomskim i pravnim školama, nego u recimo trogodišnjim obrazovnim profilima. Učenici se danas mere prema vrednosti telefona u džepu. Mnogi od njih nose najskuplje uređaje poput 'Samsung četvorke' koji košta čitavih 700 evra! Tako nastaje zavisnost i potčinjenost među decom, a sve počinje i završava se rečenicom 'Ti imaš, a ja nemam"- rekao je Milorad Antić, srednjoškolski profesor i predsednik Foruma srednjih stručnih škola.

Većinu iz tog gornjeg sloja, objašnjava Antić, roditelji dovoze u skupocenim automobilima ili čak šoferi, dok obična deca idu gradskim prevozom. Dok u drugom polugodištu četvrtog razreda, kada napune 18 godina, mnogi počnu u školu i sami da dolaze kolima. Smatra da jaz između bogatih i siromašnih u obrazovnim ustanovama sve je veći, a da su najveći krivci za to su sami roditelji.

- Svaka škola bi zbog toga trebalo da ima svoju garderobu, po kojoj bi se raspoznavali. A zbog slušanja muzike i slanja SMS poruka na časovima mobilne telefone bi trebalo potpuno zabraniti- ističe Antić.

Sociolog Slobodan Cvejić, docent na Filozofskom fakutetu Univerziteta u Beogradu, objašnjava da su osnovcima i srednjoškolcima jako bitne nove tehnologije i važan su element identiteta mladih svuda u svetu.

- Više se ne postavlja pitanje da li neko ima ili ne mobilni telefon, nego ko ima bolji i skuplji uređaj. Oni su sve pristupačniji većini, a zbog društvenih mreža poput Fejsbuka na kojima oni svakodnevno komuniciraju, važno je da su im stalno pri ruci. Danas im je prioritet da mogu da imaju pristup internetu, a ne da komuniciraju licem u lice - rekla je Cvejićeva.

(Telegraf.rs / Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sladja

    3. novembar 2013 | 02:16

    Uvesti skolske uniforme moderno skrojene i zabraniti telefone (njihovo koriscenje za vreme skolske nastave najstrozije sankcionisati) i resen problem. Sigurno ce nam deca biti bolja i jednog dana bolji ljudi.

  • Slavica

    3. novembar 2013 | 10:02

    Pod hitno uvesti kao obavezne,uniforme za sve,i u sve kako osnovne tako i srednje škole.Kao roditelj sam apsolutno za tu ideju.Što se telefona tiče,teško je ,bolje reći nemoguće,deci zabraniti da ih nose ali postoje tzv. ometači koji onemogućavaju njihovo korišćenje u školskoj zgradi.Neka se iz budžeta nabave ometači za SVE srpske škole ( ako ima para za automobile političare i vozikanje njihovih članova porodice do pijace itd moralo bi da bude i za ovakve namene).I problemi su rešeni.A šta će deca kasnije raditi van škole i školskog dvorišta već je briga nas roditelja!

  • Anja

    3. novembar 2013 | 02:51

    Jako je ruzno da su krivci roditelji koji ispunjavaju zelje svojoj deci, jednako je ruzno kao da ste rekli da su krivi siromasni jer oni nemaju da priuste svojoj deci! Slazem se sa uniformama u skoli i da nema potrebe za mobilnim na casovima, ali mislim da se svaki roditelj trudi da svom detetu pruzi najvise sto moze i ako neko moze mnogo, dobar telefo i auto kad napuni 18 godina zasto da ne! Zasto mora da se oseca lose jer ima i onih koji nemaju. Ja nemam svom detetu da kupim auto kad napuni 18, ali radovala bih se jako kad bih imala i naravno da bih mu kupila. Takodje moja najbolja prijateljica je prilicno dobrostojeca i skoro je kupila cerki auto za 18, radovala sam se kao da ga ja dobijam zbog nje! Nemojte zaviditi bogatima i satanizovati ih, nije lose imati i oni nisu automatski losi i zli zbog para koje imaju. Uvek je bilo i bice da ima siromasnih i bogatih, nije to nista novo i nije prisutno od juce. U poslednje vreme mi jako smeta satanizacija svakog ko je nesto napravio i zaradio jer drugi nemaju. Pa nije on kriv sto oni nemaju i ne, ne treba da podeli sve sto ima manje srecnima. Treba da pomogne, ali samo ako sam to zeli.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA