DA LI JE MOGUĆE?! Otporaši koje je tukao Marko Milošević plaćaju državi 674.250 dinara!

Sokolović i Veljković moraće da plate sudske troškove u zastarelom postupku protiv Slobinog i Mirinog sina, koga su teretili zbog premlaćivanja. Njima nije uvažena ni naknadna žalba na ovu presudu

  • 23

Nekadašnji požarevački "otporaši" Nebojša Sokolović i Momčilo Veljković, koje je 2000. godine pretukao Marko Milošević sa svojim saradnicima, ni nakon žalbe nisu oslobođeni plaćanja troškova maratonskog sudskog procesa, koji je zastareo u martu prošle godine.

Oni su pre pet meseci, odlukom postupajućeg sudije Gordane Vidojković obavezani da plate sudske troškove u iznosu od 822.250 dinara: Sokolović 777.500, a Veljković 44.750 dinara. Ovakvu odluku sudija je donela jer smatra da su i oni doprineli zastarevanju, pošto se nisu pojavljivali na nekim ročištima.

Nakon što su na ovu odluku podneli žalbu Osnovnom sudu, sad im je stiglo rešenje kojim su samo umanjene sume koje moraju da plate: Sokolović 661.500, a Veljković 12.750 dinara. Ova žalba bila je jedini redovni pravni lek koji su "otporaši" mogli da podnesu, pa im sada sleduje žalba Ustavnom sudu i Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strazburu.

- Iako je Marko bio glavni akter ove tuče u kojoj smo brutalno premlaćeni pokojni Radojkov Luković, Sokolović i ja, on je za to prošao potpuno nekažnjeno. Niti je osuđen zbog nanetih teških povreda, niti je kažnjen zbog neodazivanja pozivima suda - kaže ogorčeni Momčilo Veljković.

I Veljković i Sokolović smatraju da je isključivi krivac za zastarevanje sudija Vidojković, koja u jednom periodu čak 15 meseci nije zakazala nijedno ročište.

- Iako smo brutalno pretučeni, prvo smo uhapšeni i držani u pritvoru. Potom je država odbila da goni napadače, pa smo to morali sami. Onda je sudija odbijala da u proces uvede i Marka i pored iskaza svedoka da je on bio glavni akter. U proces ga je uvela tek pošto je pobegao iz zemlje i dobio azil u Rusiji. Nakon toga, 2008. donela je presudu po kojoj potvrđuje da je i on učestvovao u tuči, ali da se ne zna ko je koga udarao, iako su svedočenja očevidaca bila precizna. Potom je, korak po korak, uspela da dovede do apsolutnog zastarevanja, a sada za to krivicu prebacuje na nas - kažu "otporaši".

Oni smatraju da je ovaj proces namerno doveden do zastarevanja, kako bi se zaštitio sin nekadašnjeg predsednika SR Jugoslavije i Srbije, Slobodana Miloševića. Umesto da im država omogući postizanje pravde, ona ih je dvostruko kaznila, time što je Marku Miloševiću omogućila da se izvuče i što je dosudila da oni plate sudske troškove.

Što se tiče troškova advokata u ovom maratonskom procesu, pošto je okončan zastarevanjem, njima će novac biti isplaćen iz republičkog budžeta. Dušanu Cvejiću, koji je zastupao "otporaše", pripada 1,7 miliona, isto toliko i Danici Spasić koja je zastupala Markove prijatelje, a Mirjani Vlašković, Markovom advokatu po službenoj dužnosti, 105.375 dinara.

(D. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA