0

Radnici od države čekaju 304 miliona evra odštete

Reč je o radnicima iz bivših društvenih firmi koje su privatizovane ili u stečaju, a kojima nisu isplaćene sve plate i doprinosi. Oni već 10 meseci ne znaju ni da li će ih iko isplatiti

Radnici, pare
Foto-ilustracija: Telegraf, Profimedia

Agenciji za privatizaciju čak 82.486 radnika podnelo je zahteve da ih država obešteti! Reč je o radnicima iz bivših društvenih firmi koje su privatizovane ili u stečaju, a kojima nisu isplaćene sve plate i doprinosi.

Međutim, već 10 meseci oni ne znaju šta se sa zahtevima dešava, ni da li će ih iko i kako isplatiti.

Rok za podnošenje dokumentacije istekao je 1. januara, a Agencija je sabrala zahteve i iznose, i izveštaje 27. marta poslala Ministarstvu finansija i Ministarstvu pravde (Sektoru za zastupanje Srbije pred Evropskim sudom u Strazburu). Od tada se iz države nije oglasio niko.

Radnici, kada se sve sabere, potražuju od države 304.054.000 evra (34.396.813.921,15 dinara) – 126 miliona je procenjena glavnica, 8,3 miliona troškovi sudskog postupka i ostalo kamata.

Od onih koji su potraživanja prijavili Agenciji njih 467 je podnelo i predstavku Sudu u Strazburu, a 56.222 je podnelo dokaze o okončanom sudskom postupku u Srbiji, sa nalogom za izvršenje koji nikad nije realizovan. Međutim, 14.681 prijava nije imala potrebnu prateću dokumentaciju, a 3.563 nije imalo iznos potraživanja, pa je pitanje koliko će oni biti validni.

(Telegraf.rs/ Izvor: Večernje novosti)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: Agencija za privatizaciju, država, Odšteta, Radnici

foto dana

video dana