Hrvatski ambasador drži sliku Tita u kancelariji

Ambasador kaže da se fotografija na zidu našla slučajno, i dodaje da je njegova namera bila da je pokloni lokalu koji je nekadašnji predsednik Jugoslavije posećivao

  • 4

Ambasador Hrvatske u Francuskoj Ivo Goldštajn na centralnoj poziciji u sobi za prijem ima izloženu uokvirenu fotografiju Josipa Broza Tita, objavio je "Jutarnji list", pošto se redakciji obratio "veoma iznenađen" građanin Pariza, poreklom iz Hrvatske.

 

Ambasador je za ovaj list rekao da se fotografija u sobi za prijem nalazi slučajno i da je njegova namera bila da je za dvadesetak dana pokloni jednom poznatom pariskom kafiću koji je Tito posećivao.

 

Fotografija čelnika socijalističke Jugoslavije smeštena je uz još dve slike, na jednoj je ambasador s francuskim predsednikom Fransoa Olandom, a na drugoj s hrvatskim predsednikom Ivom Josipovićem.

 

Fotografija Josipa Broza je iz ratnog razdoblja, on je na njoj u vojnoj uniformi, a pri dnu je sitnim slovima otisnuta kratka legenda na francuskom i engleskom jeziku koja govori o njegovoj ulozi u antifašističkom pokretu.

 

 

Iz Ministarstva spoljnih poslova Hrvatske za "Jutarnji" su rekli da ne postoji zabrana u vezi s tim čija se fotografija može držati na policama i u radnoj prostoriji ambasadora.

 

Postoji Zakon o grbu, zastavi i himni koji kaže da se u središnjoj prostoriji ambasade drži grb.

 

- Ako se neka fotografija - dece, Zagreba ili neke treće osobe drži na stolu, kaminu ili policama, Zakon to ne brani - kažu u Ministarstvu.

 

Zakon ne zabranjuje isticanje fotografije Josipa Broza, ali je uobičajeno, ipak, da diplomate u svojim radnim prostorijama drže fotografije primopredaje akreditiva ili porodične slike.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • presevo

    7. novembar 2013 | 14:27

    Bravo druze!!

  • ДАШОНИ

    7. novembar 2013 | 20:26

    САМО ГА ТИ ЧВРСТО "" ДРЖИ"" ЈЕР ВАМ ЈЕ ОН ИЗМИСЛИО И ПОКЛОНИО ДРЖАВУ

  • Samko

    8. novembar 2013 | 06:39

    Kako nervira kad se Tito i sve Jugoslovensko tretira kao gubavac.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA