Evo šta vam je sve potrebno da legalizujete objekat

Potrebni su vam geodetski snimak; projekat izvedenog objekta u tri primerka; dokaz o pravu korišćenja, svojini, zakupu; dokaz o plaćenoj naknadi za gradsko građevinsko zemljište; dokaz o uplati administrativne takse

  • 6

Ministarstvo građevine završilo je pravilnik o uslovima legalizacije objekata u Srbiji kojim su precizirani svi koraci u celom procesu dobijanja građevinske dozvole. Procedura je za sve u osnovi ista, ali se sadržaj projekta izvedenog objekta razlikuje.

Za manje stanove, kuće do 300 kvadrata tražena dokumentacija je manja nego za objekte veće od 300 kvadrata. Pravilnikom je, takođe, određeno i šta treba da sadrži geodetski snimak, situaciono rešenje ili tehnički izveštaj. Za izdavanje građevinske dozvole dat je rok od 15 dana.

Koliko će koštati legalizacija, zavisi od lokalnih samouprava,. Pošto je njima ostavljeno da same odluče i odrede visinu naknada za gradsko građevinsko zemljište, ti iznosi su i dalje na nivou nagađanja i procena.

Ceo proces je svakako skuplji zbog obaveznog projekta izvedenog objekta koji košta od 12 do 30 evra po kvadratu. Sledeći trošak je tehnički prijem, odnosno izlazak komisije na teren koja treba da napravi izveštaj. Za kuću od oko 100 kvadrata to košta oko 200 evra.

Sledeći trošak je za geodetski snimak koji se za istu kvadraturu naplaćuje oko 150 evra. Svemu tome treba dodati još i administrativne takse, porez na imovinu koji se, takođe, razlikuje od grada do grada. Procene su da za legalizaciju kuće od oko 100 kvadrata treba spremiti najmanje 6.000 evra.

Dokumentacija koja vam je potrebna kako biste legalizovali objekat je sledeća: geodetski snimak; projekat izvedenog objekta u tri primerka; dokaz o pravu korišćenja, svojini, zakupu; dokaz o plaćenoj naknadi za gradsko građevinsko zemljište; dokaz o uplati administrativne takse.

Šta treba da sadrži glavni projekat

 Za stambeni objekat do 300 kvadratnih metara: situaciono rešenje; osnove svih etaža; preseci kroz objekat; kako treba da izgleda objekat; tehnički izveštaj; šema instalacije sa priključenjem na spoljnu mrežu; izjava o stepenu izgrađenosti.

Za stambeni objekat preko 300 m2, poslovni i proizvodni objekt:  situaciono rešenje; nivelaciono rešenje; tehnički izveštaj; potpis i overa projektanta; osnove i preseci objekta; izgled objekta (visina venca i najviša tačka konstrukcije); osnove svih etaža; preseci kroz objekat; kako treba da izgleda objekat; specifikacija svih delova objekta (numeracija, namena, neto korisna površina...); izjava o stepenu izgrađenosti.

(Telegraf.rs / Izvor: 24sata)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tutor

    8. novembar 2013 | 13:59

    Skuplja pita nego tepsija.

  • Zak

    8. novembar 2013 | 15:18

    E pa "Legalizatori" moji necete si vi od ovoga hleba najesti.

  • Djoko

    8. novembar 2013 | 20:20

    Budaletinama neradnicima treba lova,samo nešto smišljaju kako da zajebu gradjane.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA