DAČIĆ: Kineski investitor nije kriv za Vršačke vinograde!

U Ministarstvu privrede kažu da su utvrdili brojne nepravilnosti u postupku prodaje Vršačkih vinograda. O tome su obavestili nadležne državne organe, prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića, i uputili predlog zaključka Vladi na usvajanje

  • 3

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da kineski investitor − kompanija Guan Nan, koji želi da kupi Vršačke vinograde, nije kriv za problem s privatizacijom.

Prema Dačićevim rečima, problem Vršačkih vinograda trebalo je rešiti i utvrditi ko je odgovoran. Bilo je nekoliko pokušaja privatizacije i Savet za borbu protiv korupcije uputio je pismo državnim organima, rekao je Dačić, dodajući da je vlada prosledila policiji i drugim državnim organima da to istraže.

Dačić je kazao novinarima da to ima za posledicu da se novi investitor iz Kine našao u situaciji da su "sada državni organi zastali u procesu prodaje odnosno privatizacije tog preduzeća, plašeći se na koji način bi to bilo protumačeno".

Na pitanje novinara ko je odgovoran, premijer je rekao da ne zna tačno ko je odgovoran i da je potrebno utvrditi činjenično stanje.

- Tu je problem, što je ta procedura bila takva da je u stvari sve bilo obavljano po zakonu i pravilima koje je postavila Agencija (za privatizaciju), ali cena koja je dobijena je po proceni zaposlenih i svih ljudi tamo niska - istakao je Dačić.

On je podsetio da je na to ukazivao i Savet za borbu protiv korupcije, navodeći da princip kako sve funkcioniše treba izmeniti.

- Jer tu onda postoje sumnje u korupciju, da li su to u stvari procesi u kojima unapred znate ko će to da kupi i cena je tako niska. Ali u ovom slučaju mislim da je ovo samo jedna, kako bih rekao, kolateralna šteta u odnosu na sve ono što se tamo odvijalo - dodao je Dačić.

Veliki proizvođač vina iz Kine "Guan Nan" najavio je da će odustati od investicija u Srbiji ukoliko ne bude potpisan ugovor o kupovini Vršačkih vinograda, ali i da će podneti tužbe protiv odgovornih. 

Zatim je u Ministarstvu privrede rečeno da su utvrdili brojne nepravilnosti u postupku prodaje Vršačkih vinograda. O tome su obavestili nadležne državne organe, prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića, i uputili predlog zaključka Vladi na usvajanje.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ostap Bender

    23. novembar 2013 | 00:18

    Pa to je takva igra: to je licitacija ,postoji poccetna cena i posle nema jevtino smo prodali...

  • sigurno da kinez nije kriv

    23. novembar 2013 | 05:36

    Sta on zna kolko je to milion dinara!

  • Koske

    23. novembar 2013 | 03:01

    Niska ili ne Dacicu daj da zavrsavamo posao tranzicije. Provatizujte Telekom

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA