Povučena dva leka za trudnice!

"Partusisten" (Partusisten) i "Ginipral" (Gynipral),povlače se sa tržišta u Srbiji, nakon što je Evropska agencija za lekove (EMA) upozorila na mogućne kardiovaskularne rizike zbog njihove primene

  • 3

Dva leka za trudnice, "partusisten" (Partusisten) i "ginipral" (Gynipral), povlače se sa tržišta u Srbiji, nakon što je Evropska agencija za lekove (EMA) upozorila na mogućne kardiovaskularne rizike zbog njihove primene.

Nosioci dozvola za ove lekove u našoj zemlji - Beringer Ingelhajm Srbija d.o.o Beograd i Alkaloid d.o.o. Beograd su, u saradnji s Agencijom za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS), obavestili pismom zdravstvene radnike o ovim novim informacijama, koje su objavljene i na internet stranicama ALIMS-a.

- Imajući u vidu da terapiju visokim dozama kratkodelujućih beta-agonista prati rizik od ispoljavanja neželjenih reakcija na nivou srca i krvnih sudova majke i ploda, zaključeno je da ovi lekovi ne smeju da se koriste u obliku tableta ili supozitorija za sprečavanje prevremenog porođaja kod trudnica - rekao je danas saradnik za odnose sa javnošću ALIMS-a Aleksandar Tucović.

On je dodao da je Evropska agencija za lekove ponovno procenila odnos koristi i rizika primene kratkodelujućih beta-agonista u lekovima za trudnice, "nakon izveštaja o ozbiljnim kardiovaskularnim događajima".

- U skladu s odlukom donetom na nivou Evropske unije, u Republici Srbiji dozvole za ove lekove su ukinute i lekovi se povlače iz prometa - izjavio je Tucović.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    26. novembar 2013 | 19:18

    I sta sad ko je pio ovo? Sta sa njima?

  • neko...

    26. novembar 2013 | 18:22

    Dobro su se setili...

  • Jelena

    26. novembar 2013 | 23:50

    Gluposti!!! Pila sam Partusisten u obe trudnoce, da nije bilo njega verovatno bih lezala 6 meseci da se ne porodim prevremeno. I ovako su trudnoce sve rizicnije zbog posledica bombardovanja, sada nam uzimaju i lekove za odrzavanje trudnoce!!! Pa sto nisu dali neku zamenu ako ovi nisu odgovarajuci?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA