BUGARSKI DESNIČARI: Hoćemo deo Srbije i Makedonije!

U deklaraciji piše da su prema "ponižavajućem" Nejskom mirovnom ugovoru iz 1919. mnogi Bugari ostavljeni izvan granica te zemlje, ali da se taj sporazum ne odnosi na Srbiju i Makedoniju koje nisu legalne naslednice Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca

  • 42

Bugarska ekstremno desničarska stranka Ataka zatražila je da se delovi Srbije i Makedonije u kojima žive Bugari, pripoje Bugarskoj, kao i da se to pitanje reši pre daljih evrointegracija Beograda i Skoplja, prenela je agencija Fokus.

 

- Srbija i Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija ne mogu se smatrati legalnim naslednicama Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Srbija nije prihvaćena kao naslednica Jugoslavije u UN i međunarodnoj zejednici, dok BJR Makedonija čak nije priznata pod svojim ustavnim imenom - navodi se u deklaraciji koju je Ataka predstavila u parlamentu.

 

U deklaraciji piše da su prema, kako se navodi, "ponižavajućem" Nejskom mirovnom ugovoru iz 1919. mnogi Bugari ostavljeni izvan granica te zemlje, ali da se taj sporazum ne odnosi na Srbiju i Makedoniju.

 

 

Zbog nestanka države s kojom je potpisan Nejski mirnovni ugovor, navodi Ataka, taj sporazuma se ne odnosi na Strumicu i Zapadne pokrajine, što je termin koji se u Bugarskoj koristio za teritorije koje je preuzela Srbija.

 

Ataka ocenjuje da pitanje tih teritorija treba rešiti pre početka pristupnih pregovora Srbije s Evropskom unijom i ulaska Makedonije u EU.

 

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mici

    27. novembar 2013 | 21:21

    I bugarska je bila fasisticka drzava a koristila je svaki rat da napadne srbiju...tako da me ove izjave ne iznenadjuju ni najmanje.

  • Miki TO

    27. novembar 2013 | 21:27

    Srbski desnicari: Hocemo severni deo Spanije i juzni deo Brazila...... i sta sad ????

  • delijesever1989

    27. novembar 2013 | 21:26

    E pa necete

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA