ZARAZILI IH TRGOVCI KRVLJU: U Kini čitava sela obolela od side!

Devedesetih godina u Kini, prilikom transfuzije krvi, virus HIV-a se masovno proširio, jer krv nije testirana na HIV, a igle nisu higijenski korišćene. Iako se kineskim i stranim novinarima ne dopušta da putuju u te krajeve, aktivisti u borbi protiv side šire strašnu istinu

  • 3

Desetine, a možda čak i stotine hiljada seljaka, iz sela u centralnoazijskoj pokrajini Henan u Kini, tokom devedesetih godina zarazili su sidom trgovci krvlju, a 40.000 dece ostalo je bez roditelja. Posledice ove politike zataškavaju se i danas. 

Na desetine hiljada siromašnih seljaka prodavali su krv trgovcima krvnom plazmom i državnim klinikama koji su otkupljenu krv mešali sa krvlju drugih davalaca, izdvajali iz nje krvnu plazmu i intravenozno je davali onima kojima je bila potrebna. Virus se masovno proširio jer krv nije testirana na HIV, a igle nisu higijenski korišćene.

Bivši kineski visoki funkcioner Čen Bingdžong optužuje za ovo ljude u samom vrhu vlasti, a odlučio je da o ovome progovori jer je i sam oboleo.

- Vlada naprosto neće da prizna da je uzrok predstavljala trgovina krvlju - tvrdi aktivista Van Janhai, koji je emigrirao u SAD.

Tadašnji guverner pokrajine Henan Li Kećijang, u međuvremenu je dospeo u sam državni vrh i postao premijer Kine, pa je skandal je zataškan.

Same pogođene pokrajine u međuvremenu polako priznaju razmere problema, a iako se kineskim i stranim novinarima ne dopušta da putuju u te krajeve, aktivisti u borbi protiv side šire istinu.

(Telegraf.rs / Izvor: DM/Welt)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Drragi

    28. novembar 2013 | 14:09

    Pa zasto celo selo prima transfuziju,valjda to primaju bolesici. Nije bilo celo selo u bolniciz! Koje lupetanje. Vest zarad vesti.

  • Cobi ns

    28. novembar 2013 | 07:35

    Gledao sam dokumentarac o tome,ima par god.na Discovery-da ne veruješ koliko su u provinciji ne obrazovani,kada im je praktički sa jednom iglom vađena krv....?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA