KARADŽIĆ ODBIJEN: Nema istrage o Del Ponteovoj

Radovan Karadžić tvrdi da je Karla Del Ponte prenela sadržaj poverljivog dokumenta Slobodana Miloševića, ali Tribunal smatra optužbu neosnovanom, budući da dokument nije bio pod pečatom

  • 6

Zahtev optuženog za genocid u BiH, Radovana Karadžića da se protiv bivše glavne tužiteljke Karle del Ponte sprovede istraga zbog nepoštovanja suda je odbačen, jer se smatra neosnovanim, iako Karadžić tvrdi da je Del Ponteova 2004. američkim diplomatama prenela sadržaj poverljivog spiska svedoka koji je optuženi Slobodan Milošević podneo sudu.

Sudija Balkone Moloto ocenio je da spisak Miloševićevih svedoka, iako ga je odbrana podnela kao poverljiv dokument, nije bio pod pečatom po odluci Tribunala i da, stoga, Del Ponteova nije prekršila naređenje sudija. Takav argument, zahtevajući da Karadžićev zahtev bude odbačen, upotrebilo je i tužilaštvo.

Karadžić je, u zahtevu za otvaranje istrage, citirao diplomatsku depešu koju je Ambasada SAD u Hagu, 16. aprila 2004, uputila Stejt departmentu,a u kojoj piše da je Del Ponteova, istog dana, američkim diplomatama prenela ko je na listi svedoka Miloševićeve odbrane, koju je bivši predsednik Srbije i SRJ, tri dana ranije, sudu podneo kao poverljiv dokument.

Čitajući direktno sa liste izvučene iz podneska, ona je rekla da su podneskom obuhvaćeni bivši predsednik Bil Klinton, bivša državna sekretarka Madlen Olbrajt, bivši ministar odbrane Vilijam Koen, ambasador Kristofer Hil , general Vesli Klark  i bivši ambasador Ričard Holbruk, piše u depeši koju citira Karadžićeva odbrana.

U odgovoru na Karadžićev podnesak, tužilaštvo je podsetilo i da je u uvodnoj reči na suđenju 2002. Milošević, koji se branio sam, poimence najavio da će većinu tih američkih zvaničnika pozvati da svedoče.

(Telegraf.rs / Izvor: Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • RH

    28. novembar 2013 | 19:52

    Karla je 7g zaustavljala hrvatsku na putu za EU a na kraju je dobila sve spise,dnevnike,knjige tonu dokumentacije iz Zagreba požurivala prvostupanjsku presudu i opet naši generali na slobodi a ona ih zato što nije bilo dokaza držala toliko dugo u zatvoru ali ipak ima pravde i biti će je za ove vaše monstrume koji čekaju presudu a te presude su najbolji dokazi za međusobne tužbe!

  • ja

    29. novembar 2013 | 02:32

    HR vidivasi generali kao i svih drugih drzava su uprljali ruke. Jasno je da vi to ne smatrate zlocinom jer ste za vreme drugog svetskog rata bili fasisti, a mi anti fasisti, kasnije ste se slihtali Amerima. Nemate identitet! Hrvat=potrcko... Zasto mi nismo nikad isli da napadnemo Makedoniju? Odvojili se mirno ljudi i kraj price. Vi krenuli da ubijate i silujete i naravno, JUGOSLAVIJA, ne Srbija, je reagovala i poslala vojsku da vas pocisti. Vi imate toliko kompleksa od nas... Mi imamo Marcela i jos neke, muslimani Eda majku i jos neke koji propagiraju mir medju nama na balkanu i pominju da mrznju moramo iskoreniti, a vi se i dalje hranite mrznjom. Nek vam je bog upomoc

  • Bojan

    28. novembar 2013 | 19:12

    Da ne poveruje čovek.. Ha ha ha

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA